V Yellowstonském parku museli utratit mládě bizona poté, co se ho dotkl turista

Pracovníci amerického Yellowstonského národního parku museli utratit mládě bizona poté, co se ho dotkl jeden z návštěvníků. Mládě se nemohlo dostat z vody při brodění přes řeku, a tak mu turista pomohl na břeh. Stádo ale poté mládě, které neslo pachové stopy lidí, odmítlo přijmout zpět. Park o případu informoval v tiskové zprávě.

Muž, který se zvířete dotkl, přiznal svou vinu. Dostal pokutu 235 dolarů (asi 5200 korun) a bylo mu nařízeno zaplatit 500 dolarů (11 tisíc korun) do fondu na ochranu divoké zvěře Yellowstonského parku, uvádí agentura AP.

„Předpisy parku vyžadují, aby se lidé drželi nejméně 23 metrů od všech divokých zvířat (včetně bizonů, losů a jelenů) a nejméně 91 metrů od medvědů a vlků. Nerespektování těchto předpisů může mít za následek pokuty, zranění, nebo dokonce smrt. Bezpečnost těchto zvířat, stejně jako bezpečnost lidí, závisí na tom, zda se každý bude řídit zdravým úsudkem a dodržovat tato jednoduchá pravidla,“ uvedl park.

Strážci parku se opakovaně pokoušeli tele spojit se stádem, ale neúspěšně. Návštěvníci pak nahlásili, že se mládě opakovaně vrací k autům a k lidem, které tak ohrožuje. Rozhodli se proto zvíře utratit, píše AP.

Bizoni v Yellowstonském parku v posledních letech zranili už několik turistů, kteří se ke zvířatům v mnoha případech příliš přiblížili. Bizon váží až 900 kilogramů a může běžet rychlostí až 35 kilometrů v hodině.