V USA loni zemřelo na předávkování 93 tisíc lidí. Důvodem je zřejmě čím dál otrávenější nabídka drog

Ve Spojených státech zemřelo loni na předávkování drogami 93 tisíc lidí, je to dosud nejvíce za rok a o 29 procent víc než rok předtím. Uvádí to zpráva amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zveřejněná ve středu. Podle expertů přispěla k výraznému nárůstu úmrtí pandemie covidu-19, během níž byli závislí lidé izolovaní a měli horší přístup k sociálním a zdravotním službám.

„Jsou to ohromné ztráty lidských životů,“ řekl Brandon Marshall z Brownovy univerzity, který monitoruje úmrtí po předávkování drogami. USA se podle něj dlouhodobě potýkají s vysokou mírou předávkování drogami a šíření koronaviru podle něj situaci výrazně zhoršilo.

Zatímco před lety stály v USA za většinou úmrtí spojovaných s drogami opioidy obsažené v prášcích proti bolesti předepisovaných lékaři, v posledních letech jejich místo zastoupil heroin a následně fentanyl. To je velice silný opioid, jímž je poměrně snadné se předávkovat, protože je asi stokrát silnější než morfium. Fentanyl původně vznikl kvůli lékařským účelům, později však zaplavil černý trh a nyní se přimíchává i do dalších drog.

„Skutečnou hnací silou této vlny předávkování je stále více otrávená nabídka drog,“ řekla Shannon Monnatová ze Syracuské univerzity. „A téměř veškerý tento nárůst je nějak spojen s kontaminací fentanylem. Heroin je kontaminovaný. Kokain je kontaminovaný. Metamfetamin (pervitin – poznámka redakce) je kontaminovaný,“ dodala.

Podle dat CDC byl loni fentanyl u 60 procent všech případů předávkování drogami v USA.

Uživatelů nepřibylo

Nynější počty zemřelých jsou nebývale vysoké. Podle CDC zemřelo v roce 1970 na předávkování 7200 lidí, přičemž se tehdy hovořilo o heroinové epidemii. Když se Spojené státy potýkaly s vysokou mírou užívání cracku, zemřelo v roce 1988 na předávkování devět tisíc lidí. Jen nárůst počtu úmrtí spojených s užíváním drog mezi lety 2019 a 2020 přitom činil 21 tisíc.

Podle Monnatové nynější data nenasvědčují tomu, že by za pandemie začalo užívat drogy více Američanů. Zřejmě tak umírala větší část lidí, kteří již byli na drogách závislí.

Velká rozšířenost fentanylu je podle expertů jedním z důvodů, proč neočekávají výrazný pokles úmrtí po předávkování v příštích letech. Průběžná data z celých USA zatím nejsou k dispozici, vývoj v některých státech však již nyní ukazuje, že se počty předávkovaných osob drží u dosud nejvyšších zaznamenaných hodnot.