Rusko a Ukrajina si vyměnily po 115 válečných zajatcích

Události: Ukrajina slaví Den nezávislosti, s Ruskem si vyměnily válečné zajatce (zdroj: ČT24)

Moskva a Kyjev si vyměnily po 115 válečných zajatcích, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Návrat zajatců potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko mezitím zabilo v Kosťantynivce v Doněcké oblasti pět civilistů, informovaly tamní úřady. Dva mrtvé a čtyři zraněné si vyžádal úder na Cherson, další tři lidé podle agentury AP zemřeli na severovýchodě země. V ruské Voroněžské oblasti hoří po útoku dronů muniční sklad, uvedl ruský telegramový kanál. Institut pro studium války (ISW) píše, že Ukrajinci mírně postoupili v Kurské oblasti.

Ruští vojáci, kteří byli součástí výměny, byli zajati ukrajinskou armádou v ruské Kurské oblasti. Jde o první takovou výměnu od 6. srpna, kdy ukrajinské jednotky do oblasti pronikly. Propuštění ruští bojovníci se nyní nacházejí v Bělorusku, uvedla státní agentura RIA Novosti.

Výměnu pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty. Od zahájení plnohodnotné ruské pozemní invaze v únoru 2022 si Ukrajina s Moskvou vyměnila válečné zajatce více než padesátkrát. Například v červenci se do Ruska vrátilo 95 vojáků propuštěných z ukrajinského zajetí výměnou za stejný počet zajatých ukrajinských vojáků. I tehdy výměnu pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty, podobně jako červnovou výměnu 90 zajatců z každé strany.

Ukrajina si v sobotu připomíná Den nezávislosti. Oficiální připomínky v Kyjevě se účastní i polský prezident Andrej Duda a litevská premiérka Ingrida Šimonytéová.

Rusové zabíjeli v Kosťantynivce a v Chersonu

Pět civilistů v sobotu zabili a nejméně pět dalších zranili ruští okupanti při útoku na město Kosťantynivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Informoval o tom předseda oblastní správy Vadym Filaškin a prokuratura. Cílem útoku byla podle úřadů obytná čtvrť.

Kosťantynivka se nachází v blízkosti bojové zóny v Doněcké oblasti, kde ruská armáda již několik měsíců postupuje. Jedny z nejtěžších bojů se nyní odehrávají u města Pokrovsk, které leží na hlavní silnici sloužící jako důležitá zásobovací trasa k dalším ukrajinským vojenským baštám, jako jsou města Časiv Jar či právě Kosťantynivka.

Rusové zabíjeli i v Chersonu, kde v důsledku jejich dělostřeleckého útoku na obytnou čtvrť zemřeli dva muži, uvedly místní úřady. Zranění podle nich utrpěl roční chlapeček, který musel být převezen na jednotku intenzivní péče.

Čtyři zraněné ženy pak hlásí po ruském útoku na obec Novoosynove Charkovská oblast, v noci na sobotu zranil ruský útok obyvatelku Dněpropetrovské oblasti. Rusko opět zasáhlo i ukrajinskou energetickou infrastrukturu.

Rusové dále v noci na sobotu vypálili směrem k ukrajinskému Hadímu ostrovu v Černém moři čtyři rakety Ch-22 a řízenými leteckými pumami útočili na Chersonskou oblast, uvedlo jižní velitelství ukrajinského letectva. O případných následcích se jeho zpráva nezmiňuje. Strategického Hadího ostrova se ruské vojenské námořnictvo zmocnilo krátce po vypuknutí plnohodnotné války, ale ukrajinské síly jej mezitím osvobodily.

Agentura AP dodala, že v severovýchodní Sumské oblasti byli při útoku ruského dronu zabiti dva lidé. Při ostřelování pak přišla o život další osoba. Ke 23. hodině tamního času oznámila vojenská správa oblasti, že ostřelování tam zranilo dalších sedm lidí, z toho dva vážně.

V ruské Voroněžské oblasti hoří muniční sklad

Ruská Voroněžská oblast se v noci na sobotu stala cílem dronového útoku. „Ruská protivzdušná obrana zničila 24. srpna nad Voroněžskou oblastí několik bezpilotních letounů. Padající úlomky způsobily požár a detonace výbušných předmětů,“ citovala ruská státní agentura TASS gubernátora Alexandra Guseva. „Žádní mrtví ani zranění nejsou hlášeni a na místě pracují záchranné složky,“ tvrdí Gusev. Web Ukrajinska pravda upozornil, že dříve informoval o jednom údajně sestřeleném dronu, požáru a jedné zraněné osobě.

„V ostrogožském okrese byla vyhlášena nouzová situace kvůli odstraňování následků útoku. Asi dvě stě lidí bylo evakuováno,“ dodal Gusev. Podle něj nebyly zasaženy žádné civilní objekty, vzhledem k poškození elektrického vedení ale může docházet k výpadkům dodávek elektřiny.

Ruský telegramový kanál Astra podle ukrajinských médií uvedl, že k explozi došlo ve skladu munice v okrese Ostrogožsk. K útoku se později přihlásila ukrajinská vojenská rozvědka HUR, která tvrdí, že zařízení sloužilo k uskladnění dělostřeleckých a tankových granátů, střeliva pro ruční palné zbraně a střel země–vzduch a že v něm celkem bylo přes pět tisíc tun munice.

Voroněžská oblast sousedí s východoukrajinskou Luhanskou oblastí, kterou nyní okupují ruské invazní síly. Začátkem července Gusev podobným způsobem informoval, že velký muniční sklad ve Voroněžské oblasti zasáhly trosky sestřelených dronů.

Ukrajinská armáda, která se brání ruské agresi, podniká dronové útoky na území nepřítele s cílem ničit tamní vojenskou infrastrukturu a zařízení ropného průmyslu.

ISW: V Kurské oblasti Ukrajinci mírně postoupili

Ukrajinská armáda mezitím pokračuje v operaci v ruské Kurské oblasti. Analytici ISW ve své nejnovější zprávě napsali, že Ukrajinci mírně postoupili v jižní části obce Russkaja Konopelka. Ta se nachází východně od okresního města Sudža obsazeného Ukrajinci na začátku operace, kterou zahájili 6. srpna. Postup podle ISW dokazují geolokalizované záběry.

Ruští blogeři podle ISW dále tvrdí, že ukrajinské síly postupovaly také severně od Martynovky (severovýchodně od Sudži) podél dálnice R-200 Sudža–Suchodolovka. Podle ruských zdrojů existují protichůdné zprávy o bojích východně od Sudži u Samorjadova a Kozyrevky, v oblasti podle nich mohou operovat ukrajinské mobilní skupiny, píše ISW.

Někteří ruští blogeři dále tvrdí, že ruské síly znovu získaly Spalnoje a Krupec (obě obce se nacházejí jihovýchodně od Sudži), ačkoli situace v oblasti zůstává nejasná. Kromě toho tvrdí, že Rusové odrazili ukrajinský útok poblíž Aleksandrovky (severovýchodně od Koreněva) a že v pátek znovu zaujali pozice na západ od Koreněva, což podle ISW naznačuje, že tam nedávno operovaly ukrajinské síly. Ruské zdroje dále tvrdí, že boje 22. a 23. srpna pokračovaly po celé linii kontaktu, dodává ISW.