Ruský útok na supermarket má čtrnáct obětí

Ruský útok zasáhl supermarket ve městě Kosťantynivka ve východoukrajinské Doněcké oblasti, vyžádal si čtrnáct obětí. Podle šéfa ukrajinské správy Doněcké oblasti Vadyma Filaškina jsou mezi nimi také tři děti. Zraněných je nejméně 43, ale jejich počet stále narůstá. Na místě pokračují záchranné práce, které však byly podle Filaškina načas z blíže neupřesněných bezpečnostních důvodů přerušeny.

Na záběrech, které zveřejnila agentura Ukrinform, jsou vidět mohutná oblaka dýmu vycházející z vážně poškozené budovy. Po úderu na město, které leží jen asi deset kilometrů od frontové linie, začalo podle úřadů hořet na zhruba tisíci metrech čtverečních. Oheň už se podařilo uhasit. Poškozeny byly také sousední obytné budovy a více než desítka automobilů.

Šéf oblastní správy Filaškin podle agentury Ukrinform uvedl, že ruská armáda ukrajinské město ostřelovala za pomoci dělostřelectva a zasáhla při tom i supermarket. Předpokládá se, že město ve východoukrajinské Doněcké oblasti zasáhla ruská letecká raketa Ch-38, píše server RBK-Ukrajina.

„Rusko bude za tento teror pohnáno k odpovědnosti a my uděláme vše pro to, aby svět i nadále stál na straně Ukrajiny a podporoval naši obranu a záchranu životů našich lidí,“ napsal v reakci na útok na síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Výpovědi svědků

„Všichni začali utíkat, ale východ z budovy byl úplně zatarasen a nebylo možné se dostat ven. Vylézali jsme ven oknem, zatímco vše hořelo,“ vylíčila okamžiky po zásahu agentuře AFP pětadvacetiletá Aňa Aljabevová, kterou výbuch probral z podřimování ve skladu. Průmyslová zóna města sice nese stopy několika měsíců bombardování, ale v obytné čtvrti, do té doby spíše nepoznamenané válkou, vyvolal ruský útok hrůzu a paniku. Na místě zásahu nadával muž v šortkách a tričku, který mezi pytli na mrtvá těla zřejmě hledal pohřešovaného příbuzného. O kousek dál plačící žena prosila policisty o informace o dítěti, které se také nedaří najít.

Reportéři viděli desítky lidí utíkat ze zasaženého místa, zatímco policie varovala před možným dalším úderem. Z trosek obchodního centra, které se proměnilo ve změť sutin a pokrouceného kovu, stále stoupal černý dým. Opodál, u obytného domu s rozbitými okny, plakala žena s blůzou nasáklou krví a s krvácející nohou. „Neslyšela jsem nic, co by naznačovalo, co přichází, jen najednou obrovský výbuch. Jsem v šoku,“ uvedla další očitá svědkyně, žena v županu a pantoflích, která se odmítla představit. Jednapadesátiletá Natalja přijela do Kosťantynivky teprve před týdnem z Pokrovska, aby unikla dopadům bojů, které jsou tam podle ní ještě děsivější. „Otázka zní, kam mám jít a kde na to vzít peníze,“ říká, zatímco v dáli se ozývá palba děl, popsala situaci AFP.

Také ve čtvrtek byla částečně okupovaná Doněcká oblast terčem ruských útoků, při nichž zemřeli čtyři civilisté a dvanáct jich bylo zraněno.