V důsledku nepříznivého počasí zemřelo na Ukrajině nejméně deset lidí

Nepřízeň počasí si na Ukrajině vyžádala už deset obětí, oznámil ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Zemi od neděle sužují prudké poryvy větru a velmi silné sněžení. V pondělí média psala o třech mrtvých v Oděse na jihu země, lidé nejspíše umrzli na ulici.

Oběti, o nichž v úterý informoval Klymenko, jsou nejen z Oděské a Mykolajivské oblasti na jihu, ale také z Charkovské oblasti na východě a z Kyjeva. Dalších třiadvacet lidí podle něj kvůli špatnému počasí utrpělo zranění.

V Oděské oblasti musely v poslední době mnohokrát zasahovat záchranné složky a odtáhnout stovky automobilů uvázlých ve sněhu. Pomoc záchranáři v oděském regionu poskytli 2498 lidem. Přes 140 vozidel bylo potřeba vyprostit také v Mykolajivské oblasti. Více než čtyři sta obcí v různých částech Ukrajiny je bez proudu.

Nepřízeň počasí zasáhla také Ruskem nelegálně anektovaný ukrajinský poloostrov Krym, jihozápad Ruska a Moldavska. Na Krymu bylo v pondělí bez elektřiny půl milionu lidí a bouře si tam vyžádala dva mrtvé. Další člověk zemřel v ruském přímořském letovisku Soči a čtyři lidé v Moldavsku.