Ukrajinská civilní rozvědka vytváří schéma války. To má mapovat válečné zločiny

Události: Schéma války má mapovat válečné zločiny (zdroj: ČT24)

Ruská Wagnerova skupina stojí vedle ruských invazních vojsk za tisícovkami nahlášených válečných zločinů spáchaných na Ukrajině. Tamní civilní rozvědka se snaží tyto zločiny co nejpřesněji dokumentovat. Na Ukrajině o tom natáčela zpravodajka ČT Darja Stomatová.

Civilní evakuační kolona dorazila 25. září loňského roku k obci Kurylivka na pomezí osvobozeného a okupovaného území v Charkovské oblasti. „Na místě jsme zajistili těla čtyřiadvaceti lidí, včetně třinácti dětí a jedné těhotné ženy,“ popsala tehdy pracovnice pohotovostní záchranné služby v okrese Kupjansk Olena Gorjaginová.

Kdo přesně za smrt těchto lidí ponese zodpovědnost, po válce nejspíše rozhodne válečný tribunál. Nyní se ukrajinská civilní kontrarozvědka snaží sbírat důkazy. V hlavě jednoho z vyšetřovatelů se zrodila myšlenka materiály systematizovat – takzvané schéma války se ke každému možnému válečnému zločinu snaží přiřadit jména podezřelých.

Nápad vypracovat schéma války vznikl ve škole číslo 134 v Charkově. Rozvědka nejprve pracovala s výpověďmi zajatých příslušníků ruských speciálních jednotek Specnaz, kteří se na třetí den invaze pokusili tuto budovu obsadit. „Ve svých výpovědích určili například dobu a místo, kdy překročili naši hranici. Označovali odpovědné velitele,“ popsal pracovník ukrajinské tajné služby SBU v Charkovské oblasti a autor schématu války Vlad.

Útok na osídlenou obec

Když se ruské jednotky začaly nuceně stahovat z okupovaných oblastí, k důkazním materiálům se přidaly zanechané dokumenty. Na ruském velitelství u okupované Balakleji civilní kontrarozvědka našla mapy prováděných bojových operací. Podle vyšetřovatele pomohly určit dělostřeleckou jednotku nepřítele, která zřejmě pálila na civilní domy.

„Na nalezené mapě měli zakreslené, že se naše palebné pozice nacházejí až za hranicemi obce Malinivka. Nehledě na to útočili na osídlenou obec, takže se fakticky dopouštěli válečného zločinu,“ uvedl autor schématu. Z dokumentů zjistili i množství a specifikaci munice, kterou byla jednotka zásobena. Byla dodána munice ráže 300 milimetrů.

Jedenáct metrů

Schéma války má na papíře jedenáct metrů. Začíná vojáky nejnižšího ranku a končí vrchním velením Ruska. Pavoukovitá struktura pomáhá znázornit míru odpovědnosti každého člena ruské armády, tedy kdo rozkaz vydává a kdo plní. „Budeme se v rámci SBU snažit, aby byl k odpovědnosti přiveden každý válečný zločinec, jak vyššího, tak nižšího stupně,“ řekl Vlad.

Od začátku invaze agenti SBU zaznamenali jenom v Charkovské oblasti tisíce případů možných válečných zločinů.