Ukrajinky prchají před válkou, zájem o náhradní mateřství ale v zemi trvá. Kliniky lákají cizinky

Události: Velký zájem o náhradní mateřství na Ukrajině (zdroj: ČT24)

O Ukrajině se před válkou mluvilo jako o centru světového náhradního mateřství. Surogace je v zemi legální a hojně ji využívaly páry ze zahraničí. Zájem nepolevuje ani v současnosti, mnoho Ukrajinek ale před hrůzami války ze země uprchlo. I proto se teď kliniky obracejí s nabídkou mateřství za úplatek na cizinky, hlavně z postsovětských států, ale i z východní Asie. Situaci kolem náhradního mateřství mapovala na Ukrajině zpravodajka ČT Darja Stomatová.

Náhradní matka Olga odnosila děti už dvěma neplodným párům z Německa. Vydělanými penězi chce vyřešit svoji svízelnou životní situaci. „Rozešla jsem se s přítelem. Se dvěma dětmi jsem zůstala sama bez vlastního bydlení, takže jsem si chtěla koupit byt, abych nebyla na nikom závislá,“ vysvětluje své pohnutky.

Firma BioTexCom poskytuje služby náhradního mateřství v přepočtu za milion až milion šest set tisíc korun –⁠ záleží na počtu pokusů. Byznys výrazně poznamenal odchod ukrajinských žen do zahraničí. „Nabízíme jim už 26 nebo 27 tisíc dolarů, ale přesto se s nedostatkem potýkají všechny kliniky. Na druhou stranu jsme začali dávat inzeráty a hlásí se nám náhradní matky ze všech zemí světa,“ říká majitel firmy Albert Točilovskij.

Legálnost náhradního mateřství se nelíbí části ukrajinských poslanců, kteří volají po zákazu nebo omezení této praxe. Jedním z jejich argumentů je demografická krize spojená s válkou. V zemi se loni snížila porodnost o čtvrtinu. „Nebude dostatek nevěst pro muže, ale máme taky hodně ztrát ve válce, takže genderové proporce teď odhadnout nemůžeme,“ podotkla odbornice Světlana Aksjonovová z Institutu demografie a sociálního výzkumu.

„Hnací motor ukrajinské ekonomiky“

Ukrajina ovládá v náhradním mateřství téměř čtvrtinu světového trhu, přestože její populace je menší než jedno procento. Pro zemi to znamená nezanedbatelný zdroj valut. „Možná to bude znít příliš odvážně. Náhradní matky z ciziny by se mohly stát hnacím motorem ukrajinské ekonomiky,“ míní Točilovskij.

Firma teď řeší legální rovinu matek z ciziny, takže ukrajinské ženy zatím převažují. Se zahraničními rodiči jsou některé náhradní matky stále v kontaktu. „Kdybyste viděli, s jakou něhou berou rodiče své děti do náruče. Kolik je tam emocí, slz. A ty chápeš, že jsi tomu trochu přispěla. Navíc žena s průměrným platem si na Ukrajině tolik peněz nevydělá,“ poznamenala Olga.

Sama se rozhodla, že se náhradní matkou stane potřetí, aby doplatila zbylé dluhy. Víckrát už to ukrajinská legislativa neumožňuje.