Ukrajina obvinila Rusko z použití zakázané munice při ostřelování Bachmutu. Údajně šlo o bílý fosfor

Ukrajinské ministerstvo obrany obvinilo Rusko z použití fosforové munice v obléhaném městě Bachmut na v Doněcké oblasti. Na videu ukázalo město osvětlené bíle hořícími plameny, nelze z něj ale určit, kdy a kde byly záběry pořízeny. V Chersonské oblasti pak podle vyjádření služby pro mimořádné záležitosti zabily ruské jednotky šest ukrajinských pyrotechniků, kteří prováděli odminovací práce.

„Nedostatek dělostřeleckých granátů, ale více než dost fosforu,“ napsalo na Twitteru ukrajinské ministerstvo obrany. Příspěvek doplnilo o video hořícího města, neuvedlo ale, kdy mělo k útoku dojít. List Ukrajinska pravda napsal, že se může jednat o jiný druh zápalné munice, jejíž užití ve městech a jejich okolí mezinárodní právo ale rovněž zakazuje.

Použití dělostřelecké munice s bílým fosforem je považováno za válečný zločin. Vytváří rychle se šířící požáry, které lze těžko uhasit.

Ukrajinska pravda v sobotu citovala ukrajinské vojenské představitele, podle nichž „nepřítel použil fosforovou a zápalnou munici v Bachmutu ve snaze vymazat město z povrchu zemského“. Tato obvinění nelze nezávisle ověřit.

Rusko obvinění nekomentovalo. Kyjev Moskvu, která loni v únoru vydala pokyn k zahájení otevřené invaze na Ukrajinu, z použití fosforové munice obvinil už dříve. Rusko to v předchozích případech odmítlo.

Moskva se snaží Bachmut dostat pod kontrolu už několik měsíců, o město se vedou těžké boje. O život během té doby přišly tisíce ruských vojáků, píše ruskojazyčný server BBC. Vysoké ztráty zaznamenala podle médií i ukrajinská strana.

U Chersonu zabila ruská palba šest ukrajinských pyrotechniků, uvedl Kyjev

V Chersonské oblasti na východě Ukrajiny zemřelo několik pyrotechniků, kteří se během odminování dostali pod ruskou palbu, informovala v sobotu ukrajinská služba pro mimořádné situace.

„Při plnění odminovacích úkolů v Chersonské oblasti se naši pyrotechnici dostali pod palbu. Šest našich specialistů bylo zabito. Další dva, včetně zdravotnice, byli zraněni a v současné době jsou hospitalizováni. Zničena byla také technika,“ uvádí se v prohlášení služby.

Ukrajinská armáda Cherson a s ním i část přilehlé oblasti osvobodila po měsících ruské okupace loni na podzim. Od té doby ukrajinští pyrotechnici pracují na tom, aby osvobozené území zbavili min. Rusové se stáhli na protější břeh řeky Dněpr a město a jeho okolí pravidelně ostřelují.

Ve středu zahynulo při ruském ostřelování Chersonské oblasti 21 lidí a dalších téměř pět desítek bylo zraněno. V Chersonu od pátku platí zákaz vycházení, které úřady zdůvodnily chystanou operací bezpečnostních složek.