TÉMA

Bílý fosfor

Brněnský soud poslal muže za nevhodné uložení bílého fosforu do vězení, uložil i podmínky

Krajský soud v Brně v případu nevhodného uložení devatenácti tun nebezpečného bílého fosforu potrestal ve čtvrtek muže dvaceti měsíci vězení, dva další podmíněnými a peněžitými tresty. Tresty dal i dvěma firmám. Fosfor byl uložený v sudech v areálu v Rajhradě na Brněnsku mimo jiné v blízkosti tamní střední školy, nádraží a rodinných domů. Obžalované soud trestal za neoprávněné nakládání s odpady a obecné ohrožení, hrozilo jim až osm let vězení. Částečně se doznali. Bílý fosfor je nebezpečná látka, na vzduchu se může samovolně vznítit.
4. 4. 2024|

Ukrajina obvinila Rusko z použití zakázané munice při ostřelování Bachmutu. Údajně šlo o bílý fosfor

Ukrajinské ministerstvo obrany obvinilo Rusko z použití fosforové munice v obléhaném městě Bachmut na v Doněcké oblasti. Na videu ukázalo město osvětlené bíle hořícími plameny, nelze z něj ale určit, kdy a kde byly záběry pořízeny. V Chersonské oblasti pak podle vyjádření služby pro mimořádné záležitosti zabily ruské jednotky šest ukrajinských pyrotechniků, kteří prováděli odminovací práce.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 19:44|

Bílý fosfor způsobuje neuhasitelné popáleniny. Zastavit jde jen vyříznutím tkáně

Rusko podle ukrajinských zdrojů nasadilo ve válce bílý fosfor. Informace zatím není ověřena nezávislými zdroji. Použití této chemikálie odporuje ženevským konvencím, ale pouze pokud je nasazena v zastavěných oblastech.
28. 3. 2022|