Ukázka improvizace v boji. Na jihu Ukrajiny působí jednotka s raketometem na malém náklaďáku

Události: Vojáci s improvizovaným raketometem (zdroj: ČT24)

V oblasti Chersonu působí ukrajinská jednotka, která se specializuje na vzdušný průzkum a přepady. Skládá se z příslušníků Teritoriální obrany, kteří před válkou neměli s ostrým bojem zkušenosti. Do akce jezdí skupina nalehko – čítá jen dva vozy a čtyřčlennou posádku. K natáčení svolili na půl cesty mezi základnou a nejtěžšími boji. Na místě natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Tato jednotka od začátku války operuje výhradně na Chersonské frontové linii. Tvrdí, že už zničili vyšší desítky ruských cílů. Skupina musí také často měnit místa tak, aby ji nepřítel nestihl zaměřit.

„Ve směru na Bilou Krynici a Orlovo jsme dnes zasáhli nepřátelskou pěchotu, jejich vybavení a techniku. Zničili jsme jejich opevnění,“ vypráví voják, který si říká Ryba.

Jejich hlavní zbraní je improvizovaný raketomet. Vyrobili ho kompletně z ukořistěné ruské techniky. „Sňali jsme to ze zničeného ruského Gradu,“ podotýká Ryba.

Improvizace v bojových podmínkách

Zbrani říkají Mini Grad – má desetkrát menší palebnou sílu než původní sovětský systém, dostřel má kolem dvaceti kilometrů. Je také ukázkou, jak ukrajinské síly v boji dokážou improvizovat. Mini Grad je totiž posazený na korbu malého nákladního Mercedesu.

„Ty čtyři rakety dokážou zasáhnout jeden čtvereční kilometr,“ podotýká další ukrajinský voják, který si říká Havran.

Cíle jim vytipovává druhá část jednotky – operátoři dronů, kteří cíl zaměří a přes zašifrovaný systém pošlou souřadnice. „Od momentu, kdy nám zašlou souřadnice cíle, až po moment, kdy vypálíme rakety, uběhne maximálně pět minut,“ dodává Havran.