U Itálie se rozlomila loď s migranty, zahynulo přes padesát lidí

Události: U Itálie se rozlomila loď s migranty (zdroj: ČT24)

Nejméně 59 lidí zahynulo po rozlomení lodi převážející migranty ve Středozemním moři. Podle prvních informací záchranářů přetížené plavidlo neodolalo rozbouřenému moři. Neštěstí se stalo u břehů Kalábrie u obce Steccato jižně od města Crotone, podle italských médií se loď pokoušela přistát.

Mezi mrtvými je i několik dětí. Záchranné práce, do kterých se zapojila pobřežní stráž, pohraniční policie a hasiči, pokračují. Zachránit se podařilo desítky lidí, část byla hospitalizována. Jednoho člověka zadrželi celníci kvůli podezření na převaděčství.

Na lodi mohlo být oproti předchozím informací až 250 lidí. Představitelka regionální správy Manuela Curraová dříve hovořila o tom, že podle svědků bylo na palubě 140 až 150 lidí. Záchranné složky dál pátrají po možných obětech nebo přeživších ve vlnách.

K neštěstí přispělo počasí, stalo se na rozbouřeném moři. Loď se zřejmě pokoušela přistát, ale rozlomila se, podle hasičů zřejmě poté, co narazila na kameny. Moře potom vyplavilo některá mrtvá těla, další nalezli záchranáři ve vodě.

Podle italských úřadů byli migranti na lodi původem ze Somálska, Íránu, Pákistánu a Afghánistánu a vypluli z tureckého Izmiru před několika dny.

Italská premiérka Giorgia Meloniová vyjádřila „hluboký zármutek nad množstvím lidských životů ztracených kvůli převaděčům“. Také ministr vnitra Matteo Pinatedosi hovoří o „obrovské tragédii, která ukazuje, že je naprosto nezbytné tvrdě zakročit proti nelegálním migračním kanálům“. Podle italského ministerstva vnitra se letos do země dostalo po moři 13 067 migrantů, loni za stejné období jich bylo jen 5273.

Italský prezident Sergio Mattarella podotkl, že migranti, kteří odešli z Afghánistánu a Íránu, „utíkali před velmi tvrdými podmínkami“. Ovšem dodal, že Evropská unie musí převzít „konkrétní odpovědnost a migraci dostat pod kontrolu“.

Papež František hovořil o tragédii v Kalábrii při pravidelné promluvě k lidem na svatopetrském náměstí. „I s lítostí jsem vyslechl, že u kalábrijského pobřeží poblíž Crotone ztroskotala loď. Bylo objeveno čtyřicet mrtvých, mnoho z nich jsou děti. Modlím se za každého z nich, za pohřešované i za ostatní migranty, kteří přežili,“ řekla hlava katolické církve.

Podle Reuters je středozemní migrační trasa do Itálie sice velmi využívaná, ale také nebezpečná. S odkazem na údaje Mezinárodní organizace pro migraci uvedla, že od roku 2014 v centrálním Středomoří zahynulo nebo zmizelo přes dvacet tisíc lidí.