TÉMA

Matteo Piantedosi

Itálie rozšiřuje počet detenčních zařízení, aktivisté v nich kritizují úroveň práv migrantů

Evropa se s blížícím se létem obává nárůstu nelegální migrace. Náporu běženců na nejfrekventovanější trase centrálního Středomoří je vystavena zejména Itálie. Úřadům se daří zvyšovat podíl repatriovaných – některé běžence ale před deportací drží v detenčních centrech, kde panují problematické podmínky.
31. 5. 2024|

U Itálie se rozlomila loď s migranty, zahynulo přes padesát lidí

Nejméně 59 lidí zahynulo po rozlomení lodi převážející migranty ve Středozemním moři. Podle prvních informací záchranářů přetížené plavidlo neodolalo rozbouřenému moři. Neštěstí se stalo u břehů Kalábrie u obce Steccato jižně od města Crotone, podle italských médií se loď pokoušela přistát.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 21:24|

Sesuv na italském ostrově Ischia má nejméně jednu oběť, dvanáct lidí se pohřešuje

Po sobotním sesuvu půdy na italském ostrově Ischia zemřela nejméně jedna žena. Dalších 12 lidí se podle agentury ANSA pohřešuje, pátrají po nich záchranáři. Zhruba dvěma stovkám lidí úřady nařídily evakuaci kvůli obavám z dalších sesuvů a zřícení domů. České ministerstvo zahraničí neví o tom, že by se neštěstí dotklo některého z Čechů.
26. 11. 2022Aktualizováno26. 11. 2022, 19:00|

Italský kabinet Meloniové nechce pustit migranty na břeh. Humanitární lodě musí čekat i na moři

Italské úřady blokují na lodích v sicilském přístavu Katánie zhruba 250 migrantů. Zakazují jim vstup na pevninu. Kapitáni dvou humanitárních plavidel teď odmítají odplout a označují rozhodnutí Říma za nezákonné. Za patovou situací stojí přísná migrační politika nové pravicové vlády Giorgi Meloniové. Kabinet dokonce zvažuje zabránit lodím vplout do svých vod.
7. 11. 2022|