Italský kabinet Meloniové nechce pustit migranty na břeh. Humanitární lodě musí čekat i na moři

Události: Itálie nechce pustit migranty na břeh (zdroj: ČT24)

Italské úřady blokují na lodích v sicilském přístavu Katánie zhruba 250 migrantů. Zakazují jim vstup na pevninu. Kapitáni dvou humanitárních plavidel teď odmítají odplout a označují rozhodnutí Říma za nezákonné. Za patovou situací stojí přísná migrační politika nové pravicové vlády Giorgi Meloniové. Kabinet dokonce zvažuje zabránit lodím vplout do svých vod.

„Nikam neodplujeme, zůstaneme tu, dokud nedostaneme další zprávu,“ je rozhodnutá členka posádky lodi Geo Barents. Běženci na palubě spí na podlaze. Někteří kolabují pod přímým sluncem. Z plavidla, které je zachránilo na moři, ale není cesty ven. Italské úřady odmítají uprchlíky vpustit na břeh.

O den dříve ještě migranti slavili. Někteří se totiž na břeh dostali. Vláda, která je u moci teprve dva týdny, ale přijímá jen ty nejzranitelnější. Po přísné prohlídce se vylodili malé děti, ženy, staří lidé nebo nemocní.

Pětatřicet migrantů nemůže na břeh ani z plavidla Humanity 1. Předchozí den z ní úřady vpustily do přístavu přes 140 hlavně nezletilých běženců. „Tento přístav nikdy neopustíme, dokud na palubě našeho plavidla bude klidně i jen osoba, která má právo na mezinárodní ochranu,“ protestuje šéf záchranné mise na lodi Humanity 1 Till Rummenhohl.

Migranti čekají také na povolení vplutí do přístavu

Lidskoprávní organizace označují postup za nehumánní a Řím viní z porušení ženevské úmluvy o uprchlících. Nová krajně pravicová vláda premiérky Giorgi Meloniové ale oponuje, že běženců se musí ujmout země, pod jejichž vlajkou se humanitární lodě plaví.

„Lodi mohou v našich teritoriálních vodách zůstat jen tak dlouho, abychom se ujistili, zda jsou ve stavu nouze,“ tvrdí ministr vnitra Matteo Piantedosi. Spor se podobá tomu z éry bývalého ministra vnitra Mattea Salviniho. Ten má teď v kabinetu Georgi Meloniové na starost infrastrukturu včetně přístavů.

Ani dostat se do bezpečí přístavu není snadné. Na povolení na moři čekají migranti i několik týdnů, stejně jako teď loď Ocean Viking. Chybí jídlo, voda i léky. Situace by se pro migranty mohla ještě zhoršit. Řím totiž zvažuje, že humanitárním plavidlům vplout do svých vod zakáže úplně. Od počátku roku přišlo do Itálie podle OSN přes 85 tisíc běženců.