Italská premiérka Meloniová se představila v Bruselu. Svůj euroskepticismus zmírňuje

Události: Nová italská premiérka v Bruselu (zdroj: ČT24)

Nová italská vláda hledá svůj vztah k Evropské unii. Pravicová premiérka Giorgia Meloniová vyrazila na první zahraniční cestu právě do Bruselu. Potkala se zde se šéfy všech tří zásadních institucí - Evropské komise, Rady Evropy i Evropského parlamentu. Euroskeptická politička po nástupu do funkce výrazně zmírnila rétoriku, kterou používala před volbami.

Kritice Evropské unie věnovala Meloniová značnou část své kampaně. I tím si získala šéfka krajně pravicové strany Bratři Itálie přízeň čtvrtiny voličů. Například v polovině září uvedla: „Říká se, že v Evropě se trochu obávají toho, co se stane po nástupu Meloniové. Co se stane? Zábava skončí!“

Do Bruselu se vstřícnou rétorikou

Na první zahraniční cestu ve funkci předsedkyně italské vlády však nezamířila k očekávaným konzervativním spojencům do Budapešti nebo Varšavy, ale do Bruselu.

Navíc už při svém prvním projevu v italském parlamentu místo konfrontace použila vstřícný tón. „Itálie je plnohodnotnou součástí Západu a jeho systému spojenectví. Je zakládajícím státem Evropské unie, eurozóny, Severoatlantické aliance,“ řekla v říjnu poslancům. 

Ukazuje se tak, že burcovat na náměstích a vládnout není totéž. Meloniová si buduje image premiérky, na kterou se Západ může spolehnout. V koalici má přiotm Mattea Salviniho a Silvia Berlusconiho,  tedy politiky známé vstřícností k Rusku. Přesto slibuje, že bude pokračovat v podpoře Ukrajiny i protiruských sankcí. A taky v plnění domácích úkolů: rozpočtové kázně a reforem, ke kterým se zavázal její předchůdce Mario Draghi.

Chování Itálie ovlivňuje slíbená masivní pomoc z evropského fondu

Ukrajina, energetika a peníze, které Itálie dostane na zotavení z pandemie, byla podle zpravodaje ČT v Bruselu Petra Obrovského hlavními tématy schůzky Měloniové s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. 

Před novináři pak hodnotila setkání se šéfkou Komise pozitivně a volala po rychlém dotažení „evropského řešení“ v otázce růstu cen energií. Meloniová řekla, že jejím cílem bylo dát najevo, že Itálie chce na úrovni EU spolupracovat i hájit národní zájmy. „Zdá se mi, že byla zahájena velmi upřímná, velmi pozitivní výměna,“ hodnotila sérii setkání. Před kamerami přitom hovořila sama, přičemž reportérům nedala prostor na dotazy. Von der Leyenová mezitím na Twitteru Meloniové poděkovala za „silný signál“ a příležitost k diskusi o „klíčových otázkách“.

Tématem setkání obou političek bylo také čerpání unijních fondů na obnovu Itálie po koronavirové krizi. Výraznou roli totiž hraje fakt, že v unijním fondu obnovy má Itálie vyhrazených 200 miliard eur. To je pro třetí největší ekonomiku Unie vítaná pomoc v době, kdy čelí recesi a rostoucím cenám. „Ta ekonomická dimenze bude velice důležitá, protože Itálie je největším recipientem pomoci v rámci balíčku národní obnovy,“ řekl k tomu vedoucí bruselské kanceláře institutu Europeum Žiga Faktor.

Někdejší fanynka fašistického vůdce Benita Mussoliniho totalitní ideologii opakovaně odsoudila, uvedl zpravodaj ČT. Dodal ale, že pochybnosti úplně nerozptýlila. V její vládě je několik náměstků, kteří v minulosti vyjadřovali sympatie k nacismu a fašismu.