TÉMA

Catania

Italský kabinet Meloniové nechce pustit migranty na břeh. Humanitární lodě musí čekat i na moři

Italské úřady blokují na lodích v sicilském přístavu Katánie zhruba 250 migrantů. Zakazují jim vstup na pevninu. Kapitáni dvou humanitárních plavidel teď odmítají odplout a označují rozhodnutí Říma za nezákonné. Za patovou situací stojí přísná migrační politika nové pravicové vlády Giorgi Meloniové. Kabinet dokonce zvažuje zabránit lodím vplout do svých vod.
7. 11. 2022|

Nejvyšší aktivní evropská sopka Etna povyrostla o desítky metrů

Výška italské Etny, která je nejvyšší aktivní sopkou v Evropě, vzrostla o několik desítek metrů. To je závěr pozorování z vesmíru a měření, které uskutečnili odborníci z Italského národního institutu pro geofyziku a vulkanologii (INGV). Nová výška sopky, která se rozprostírá u města Katánie na jižní Sicílii, činí 3357 metrů nad mořem.
11. 8. 2021|

Počet obětí požárů se v Turecku zvýšil na osm, s ohni bojují v Řecku a Itálii

Počet obětí lesních požárů, které tento týden zasáhly Turecko, se zvýšil na osm. Tureckým hasičům se podařilo dostat pod kontrolu přes stovku požárů na jihu země, uvedla agentura AP. Oheň ale nadále sužuje rovněž jihozápad řeckého Peloponéského poloostrova, ostrov Rhodos a jižní Itálii. Jih Evropy se již několik dní potýká s vlnou velkých veder.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 21:03|

V Turecku kvůli požárům zemřelo šest lidí, české ministerstvo varovalo turisty

Turecké pobřeží Egejského moře sužují požáry, které se již rozšířily i k některým letoviskům, z nichž se musely evakuovat tisíce lidí. Někteří přitom museli uniknout z hotelů obklíčených ohněm na lodích. Kvůli živlu již v zemi přišlo o život šest lidí a stovky jich musely být ošetřeny, informovala agentura AP. České ministerstvo zahraničí varovalo turisty, kteří mířili do oblasti. S požáry se potýká také Itálie, zejména ostrov Sicílie, a Řecko. Situace se v příštích dnech zřejmě nezlepší, v jižní Evropě bude pokračovat výjimečná vlna veder.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 21:31|

Neklidná Etna dál chrlí lávu. Rudá záře je v noci vidět i desítky kilometrů daleko

Nejmohutnější činná sopka Evropy ještě neřekla své poslední slovo. Stratovulkán Etna na pobřeží italské Sicílie den co den chrlí oblaka kouře a po úbočí stékají potoky lávy. Okolní města Messina a Catanie jsou mimo ohrožení. Na místo se sjíždějí fotografové ze všech koutů světa, aby dokázali zachytit tento dechberoucí přírodní úkaz.
23. 2. 2021|