Tragédie, ohavný čin. Britové jsou v šoku po vraždě poslankyně

Vražda poslankyně Jo Coxové, která usilovala o setrvání Británie v Evropské unii, je podle britského premiéra Davida Camerona tragédií. Předseda labouristů Jeremy Corbyn označil čin za ohavný. Podle manžela poslankyně Brendana Coxe by jeho žena nyní chtěla, aby se všichni spojili proti nenávisti, která ji zabila.

„Smrt Jo Coxové je tragédií. Byla odhodlanou a starostlivou poslankyní. V myšlenkách jsem s jejím manželem Brendanem a jejími dvěma dětmi,“ uvedl na Twitteru premiér Cameron.

„Celá Labouristická strana a labouristická rodina - a určitě i celá země - je tváří v tvář této ohavné vraždě v šoku,“ reagoval Jeremy Corbyn, předseda strany, jejíž byla Coxová členkou. Vyzval také k urychlenému zjištění motivu vraždy.

Manžel zavražděné poslankyně Brendan Cox uvedl, že by jeho žena nyní chtěla jen dvě věci, „aby byly naše drahé děti zahrnuty láskou“ a „abychom se všichni sjednotili v boji proti nenávisti, která ji zabila“. „Nenávist nemá světonázor, rasu ani náboženství, je jedovatá,“ dodal Cox.

Vraždu Coxové už odsoudila většina předních britských politiků včetně skotské premiérky Nicoly Sturgeonové, ministryně vnitra Theresy Mayové, ministra financí Georgea Osbornea či expředsedy labouristů Eda Milibanda. Za „zničující ránu naší demokracii“ označil útok i bývalý premiér Gordon Brown.

Jedna z hlavních tváří kampaně za odchod Británie z Evropské unie, exstarosta Londýna Boris Johnson na Twitteru napsal, že je z vraždy poslankyně „smutný a v šoku“.

Čin odsoudili i zahraniční politici

Vraždu britské poslankyně odsoudili i mnozí zahraniční státníci. Podle ministra zahraničí USA Johna Kerryho se jedná o útok proti všem, kdo věří v demokracii. „Je to útok proti všem těm, pro které je demokracie důležitá a kteří v ni věří,“ uvedl Kerry na návštěvě Dánska. Vyjádřil zároveň „hlubokou bolest“ nad tím, že zemřela „mladá poslankyně s obrovským talentem“.

Soustrast pozůstalému manželovi a dětem vyjádřila také německá a francouzská vláda. Mluvčí německé vlády Steffen Seibert zprávu o smrti Coxové označil za „smutnou a strašnou“. Jménem kabinetu kancléřky Angely Merkelové vyjádřil pozůstalým soustrast. Za „hrozivý“ označil čin také vicekancléř Sigmar Gabriel.

Podle předsedkyně německé strany zelených Simone Peterové vede nacionalismus a štěpení „k nepochopitelné radikalizaci a násilí“. Francouzský premiér Manuel Valls řekl, že cílem útoku byly „demokratické hodnoty“. „Nikdy to nepřijmeme,“ dodal.

Zprávou o vraždě je zhrozená bývalá americká poslankyně Gabrielle Giffordsová, která v roce 2011 přežila pokus o atentát. Na Twitteru napsala, že je zprávou o smrti Coxové zhrozená. „Byla mladá, odvážná a pilná. Hvězda na vzestupu, matka a manželka,“ uvedla Giffordsová.