Útočník zavraždil britskou poslankyni Jo Coxovou

Britská labouristická poslankyně Jo Coxová zemřela poté, co ji napadl útočník v jejím volebním okrsku. Coxovou v severoanglickém městě Birstall několikrát postřelil a pobodal. Spekuluje se, zda útok nesouvisel s tím, že politička byla odpůrkyní takzvaného brexitu. Kvůli útoku byly zrušeny všechny čtvrteční akce pro i proti brexitu.

Podle očitých svědků citovaných zpravodajským serverem BBC „muž v bílé kšiltovce“ střelil poslankyni celkem třikrát. Pak vytáhl nůž a zasadil ženě několik bodných ran. Jedenačtyřicetiletá Coxová měla naplánované schůzky s voliči v knihovně v Birstallu a útočník ji podle svědků napadl před budovou.

Krátce po útoku zadrželi policisté ve městě 52letého muže považovaného za útočníka. Podle policejního mluvčího kriminalisté po nikom jiném nepátrají a o motivu činu odmítli spekulovat. Podle britských médií obyvatelé Birstallu muže identifikovali jako Tommyho Maira. Byl prý tichý a často místním pomáhal na zahradě.

Obchodník ze zelinářství naproti knihovně uvedl, že útočník na Coxovou čekal. „Byl jsem uvnitř obchodu a slyšel jsem křik a potom střelbu. Vyšel jsem ven, všichni utíkali pryč,“ uvedl svědek. Zraněn byl i 77letý muž, který se Coxové zřejmě snažil pomoci. Jeho zranění ovšem nebyla vážná.

Vražda britské poslankyně otřásla Británií (zdroj: ČT24)

Spekuluje se, zda útok nesouvisel s tím, že je Coxová zastánkyní setrvání Británie v EU. Podle svědka útočník před střelbou a při zatýkání křičel Britain First (Británie na prvním místě), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení, které usiluje o odchod Británie z Evropské unie.

Místopředsedkyně hnutí Jayda Fransenová ale odmítla, že by její organizace měla cokoli společného s činem, který označila za „naprosto nechutný“.

Publicista Jan Jůn: Coxová hájila práva žen i setrvání Británie v EU (zdroj: ČT24)

Nenávist nemá světonázor, rasu ani náboženství, je jedovatá, uvedl manžel Coxové. Chtěla by prý, aby se všichni spojili v boji proti nenávisti.

Britský premiér David Cameron na Twitteru uvedl, že smrt Coxové je tragédie a jeho myšlenky jsou s jejím manželem a dvěma malými dětmi. Ještě před zprávou o její smrti zrušil řeč na podporu setrvání své země v Evropské unii, kterou měl pronést v Gibraltaru.

Události, komentáře: Politici po smrti Coxové zastavili kampaň před referendem (zdroj: ČT24)

Zrušeny byly i všechny na čtvrtek plánované akce na podporu i proti brexitu. „Pozastavujeme pro dnešek kampaň. V myšlenkách jsme s Jo Coxovou a její rodinou,“ uvedla krátce po útoku skupina Stronger In, která podporuje setrvání Británie v EU. Kampaň odpůrců brexitu zrušila i páteční akce.

Zajišťování stop na místě činu vraždy britské poslankyně Jo Coxové
Zdroj: Phil Noble/Reuters