Svět si připomíná oběti holocaustu, v Izraeli drželi dvě minuty ticha

Obyvatelé Izraele v úterý drželi dvě minuty ticha za šest milionů obětí holocaustu, jejichž památku si během dne připomínají i jinde ve světě řadou pietních akcí. V Izraeli začala vzpomínka už v pondělí večer ceremoniálem v jeruzalémském památníku holocaustu Jad vašem, kde pokračuje vzpomínkový ceremoniál i v úterý. V parlamentu se tradičně budou číst jména obětí, informoval server The Times of Israel.

Sirény se v Izraeli rozezněly v 10:00 tamního času (9:00 SELČ), lidé se zastavili na ulicích, řidiči zastavili auta a vystoupili z nich, aby se skloněnou hlavou vzpomněli na oběti holocaustu. Lidé se na dvě minuty zastavili i doma, někteří vyšli na balkon, aby drželi tichou vzpomínku.

Pietní akce začaly v Izraeli už v pondělí večer, kdy se na různých místech konala malá setkání s přeživšími šoa. Těch žije v Izraeli podle nedělních oficiálních vládních údajů 147 199. Je mezi nimi i 521 Ukrajinců, kteří uprchli z Ukrajiny kvůli ruské invazi, která začala loni v únoru. Průměrný věk přeživších genocidy, kteří žijí v Izraeli, je 85 let.

V pondělí večer se také konala pietní akce v památníku Jad vašem, jíž se účastnil i izraelský premiér Benjamin Netanjahu a prezident Jicchak Herzog. Netanjahu podobně jako v předchozích letech prohlásil, že existenční hrozba pro Židy trvá. „Výzvy k našemu zničení nezmizely a dnes přicházejí od teroristického režimu v Teheránu,“ uvedl premiér. „Síly zla musíme zastavit co možná nejdříve,“ dodal Netanjahu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při uctění obětí holocaustu
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

Herzog zmínil i politické rozepře v Izraeli

Prezident Herzog v pondělí večer připomněl, že letošní vzpomínka se odehrává v době, kdy je izraelská společnost rozdělená kvůli vládnímu návrhu soudní reformy, který od ledna vyvolává v zemi masové protestní demonstrace. Protestující se obávají, že soubor nových zákonů, který už parlament začal schvalovat, omezí demokracii v zemi. Svou řeč Herzog zakončil výzvou k jednotě.

Po celý den budou hořet svíčky před vchodem do památníku Jad vašem, kde byl nedávno instalován velký panel s archy papíru, na nichž jsou jména všech známých obětí holocaustu. Na seznamech je 4,8 milionu jmen Židů, které zavraždili nacisté. Jména dalšího více než milionu obětí se historikům z památníku Jad vašem dosud nepodařilo shromáždit.

Památník byl letos v lednu instalován také v sídle OSN v New Yorku, kde byla vystavena u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, který připadá na 27. ledna. Na úterý připadá takzvaný Jom ha-šoa (Den holocaustu a hrdinství), který má pohyblivé datum, určuje se podle židovského kalendáře a připomíná povstání ve varšavském ghettu z roku 1943. V Izraeli je tento den státním svátkem.