TÉMA

Povstání ve varšavském ghettu

Polsko si připomnělo povstání ve varšavském ghettu. Přijeli prezidenti Izraele a Německa

Polsko si připomnělo osmdesát let od povstání v židovském ghettu ve Varšavě, které bylo namířeno proti deportacím desetitisíců jeho obyvatel do vyhlazovacích táborů. Vzpomínkových akcí se kromě polské hlavy státu Andrzeje Dudy účastnili také prezidenti Izraele a Německa. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier měl na vzpomínkové akci proslov poprvé, požádal v něm o odpuštění za zločiny nacistického Německa.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 15:02|

„Moře ohně kolem nás.“ Výstava ukazuje osudy civilistů z varšavského ghetta

Uplnulo osmdesát let od začátku povstání ve varšavském ghettu, největšího aktu židovského odporu proti nacistické zvůli. Na pietní akci do polské metropole zavítá ve středu izraelský i německý prezident. Osudy obyvatel ghetta připomene nová výstava, kterou zaštítila jedna z posledních přeživších.
18. 4. 2023|

Lidé v Česku si během Jom ha-šoa připomněli oběti holocaustu

Ve 24 českých a moravských městech zazněla v úterý odpoledne jména dětí, žen a mužů, které nacistický režim za druhé světové války připravil o život. Veřejné čtení jmen je součástí dne vzpomínky na oběti holocaustu. V Terezíně na Litoměřicku u příležitosti Dne holocaustu a hrdinství (v hebrejštině Jom ha-šoa ve ha-gvura) zaznělo dalších sto jmen obětí. Židovské osudy zpřítomnili také studenti, kteří zahráli příběhy čtyř rodin z Vysokého Mýta, které prošly terezínským ghettem. K pietě na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se kromě českých politiků připojili i zahraniční diplomaté.
18. 4. 2023|

Svět si připomíná oběti holocaustu, v Izraeli drželi dvě minuty ticha

Obyvatelé Izraele v úterý drželi dvě minuty ticha za šest milionů obětí holocaustu, jejichž památku si během dne připomínají i jinde ve světě řadou pietních akcí. V Izraeli začala vzpomínka už v pondělí večer ceremoniálem v jeruzalémském památníku holocaustu Jad vašem, kde pokračuje vzpomínkový ceremoniál i v úterý. V parlamentu se tradičně budou číst jména obětí, informoval server The Times of Israel.
18. 4. 2023|