Stávka německých železničářů naruší spojení s Českem

Strojvedoucí nákladních vlaků německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) v úterý večer vstoupí do stávky za vyšší mzdy, ve středu se k nim přidají jejich kolegové z osobní dopravy. Stávce, která skončí v pátek, se dráhy snaží na poslední chvíli zabránit u pracovního soudu. Akce odborů strojvedoucích GDL ochromí dopravu nejen v Německu, ale naruší spojení také s Českem.

Dráhy se v pondělí obrátily na pracovní soud ve Frankfurtu nad Mohanem, který ale ve zrychleném řízení stávku nezakázal. DB se proto rozhodly odvolat k zemskému soudu, který by mohl vynést verdikt ještě během dne.

Odbory již loni v listopadu a prosinci uspořádaly dvě kratší stávky, kterými se stejně jako tou nynější snaží domoci vyšších mezd a zároveň zkrácení pracovní doby z 38 na 35 hodin týdně. Dráhy zkrácení pracovní doby chtějí umožnit jen se současným snížením mzdy, což ale odbory odmítají.

Během předchozích dvou stávek nevyjelo přes 80 procent dálkových vlaků, podobně omezena byla i regionální doprava. Nejezdily ani vlaky EuroCity mezi Prahou a Berlínem a spěšné spoje mezi Chebem a Norimberkem. Podobně tomu bude i nyní.