Stabilní Ukrajina pomůže Evropě k růstu, říká Zelenskyj. USA slíbily miliardy na obnovu země

Zpravodaj ČT Dolanský: Některé firmy mají strach na Ukrajině investovat (zdroj: ČT24)

Spojené státy poskytnou Ukrajině dalších 1,3 miliardy dolarů (28,3 miliardy korun) na nápravu válečných škod a obnovu energetické sítě. Šéf americké diplomacie Antony Blinken to oznámil na konferenci o obnově země v Londýně. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na dálku zdůraznil, že stabilní Ukrajina pomůže růstu evropské ekonomiky a bude klíčovým dodavatelem „čisté energie“. Britský premiér Rishi Sunak na konferenci hovořil o potřebě zapojit do rekonstrukce země soukromé firmy.

Dvoudenní akce konaná v Londýně navazuje na loňský první ročník konference o obnově Ukrajiny, kterou hostilo švýcarské Lugano. Cílem je mobilizovat finance a připravit mechanismy pro očekávanou rekonstrukci válkou zničené země, která si zřejmě vyžádá stovky miliard dolarů.

„Musíme se přesunout od shody ke skutečným projektům. Je zde ukrajinská delegace a bude prezentovat konkrétní věci, které navrhujeme dělat společně,“ citovala z úvodního videoprojevu Zelenského agentura Reuters.

Zelenskyj dlouze hovořil o potenciálu, který by podle něj prosperující, demokratická Ukrajina přinášela pro stabilitu a ekonomický růst Evropy. Mluvil například o roli, kterou by jeho země mohla sehrát v ekologické transformaci hospodářství, přičemž prohlásil, že Ukrajina bude klíčovým dodavatelem „čisté energie“. Také zmínil přírodní zdroje, jako je lithium, a potenciál své země v hutnictví.

Kyjev se dočká významné finanční pomoci od Washingtonu. „Poskytneme více než 1,3 miliardy dolarů v dodatečné pomoci,“ citovala Blinkena agentura Reuters. Na obnovu energetické infrastruktury je určených 520 milionů dolarů (11,3 miliardy korun) z nového asistenčního balíku. Zbytek peněz má pomoci s modernizací přístavů nebo železnic a také s digitalizací úředních procesů.

„Dokud bude Rusko pokračovat v ničení, budeme zde, abychom pomáhali Ukrajině s rekonstrukcí. Rekonstrukcí životů, rekonstrukcí vlastní země, rekonstrukcí vlastní budoucnosti,“ prohlásil Blinken.

Americký Kongres dosud na pomoc ukrajinské vládě a humanitární operace na Ukrajině vyčlenil něco přes 40 miliard dolarů (870 miliard korun).

Londýnská konference se věnuje mimo jiné otázce, jak na Ukrajinu přitáhnout investice soukromé sféry, které jsou podle politických lídrů nezbytně nutné. Brzdí je však skutečnost, že Rusko po téměř 16 měsících pokračuje ve válečných operacích a jeho síly téměř každý den ostřelují ukrajinská města.

Sunak chce pomoci firmám s investováním

Britský premiér Sunak v projevu oznámil vytvoření „rámce pro válečné pojištění rizika“, který má pomoci firmám investovat na Ukrajině. Také uvedl, že více než čtyři sta firem ze 38 zemí se přihlásilo do oddělené iniciativy, prostřednictvím níž mohou podniky slíbit podporu rekonstrukci.

Londýn zároveň oznámil poskytnutí dodatečných 240 milionů liber (přes 6,5 miliardy korun) na humanitární pomoc a podporu obnovy a reforem na Ukrajině.

Oznámení o dodatečné finanční podpoře a výzvy směrem k soukromému sektoru přicházely také od dalších účastníků konference včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Ta vystoupila den poté, co oznámila plán poskytnout dalších 50 miliard eur (téměř 1,2 bilionu korun) v rámci finanční pomoci Ukrajině v příštích čtyřech letech. Podpora bude podle ní financovaná z unijního rozpočtu, z půjček a „časem ze zisků ze zablokovaných ruských aktiv“.

Konference v Londýně se účastní více než tisícovka představitelů veřejné a soukromé sféry. Česko ve středu zastupuje ministr zahraničí Jan Lipavský, který promluví v panelu k podmínkám investování do obnovy Ukrajiny.