Štáb ČT natáčel v syrském Maarat an-Numánu. Z domova tisíců lidí se stala pláň plná trosek

Události: Štáb ČT natáčel v syrském městě Maarat an-Numán (zdroj: ČT24)

Štáb České televize se dostal do syrského města Maarat an-Numán v provincii Idlib jen týden poté, co z něj syrská armáda se svými spojenci vyhnala poslední skupiny povstalců. Strategicky významné město leží na silnici spojující Damašek a Aleppo.

Před válkou byl Maarat an-Numán domovem šedesáti tisíc lidí. Dnes je z něj město duchů. Do ztichlých ulic doléhají zvuky střelby a výbuchů z nedaleké frontové linie. Jedinými obyvateli jsou vojáci a ozbrojenci v neoznačené kamufláži. Někteří nakládají auta materiálem, který přežil boje a lze jej odvézt: matracemi, dekami, železem.

Stejně jako na jiných místech, i ve městě Maarat an-Numán, druhém největším v provincii Idlib, předcházela vstupu pozemních vojsk intenzivní dělostřelecká a letecká kampaň, jejíž důsledky jsou vidět na každém kroku. 

Podle kritiků osud tohoto místa odpovídá taktice útoků režimu na civilní cíle. Damašek a Moskva to popírají, tvrdí, že jejich terčem jsou výhradně teroristé.

Boje zasáhly i místní nemocnici. Zvenku je vidět betonové opevnění a střílny, uvnitř jsou stopy zápasu o něčí život a místnost plná krabic s nepoužitými léky.

Město v posledních letech ovládali islamisté. Jedno z útočišť měli v bunkru pod místním muzeem. O tempu ústupu svědčí zbytky jídla a nábojnice na podlaze.

Syrská armáda s podporou Ruska zahájila aktuální fázi ofenzivy v provincii Idlib loni v prosinci, navzdory dohodě o klidu zbraní mezi Ankarou a Kremlem. Cílem je dostat pod kontrolu dálnici spojující dvě největší syrská města Damašek a Aleppo.