Srbská opozice po nedělním střetu u radnice vyzývá k dalším protestům. Vládu viní z falšování voleb

Opozice svolala na pondělí další protest proti výsledku voleb do parlamentu i do městských rad včetně té bělehradské, které považuje za zfalšované. Protesty se konají každý den, v neděli poprvé přerostly v násilnosti, když se demonstranti pokusili vniknout do budovy bělehradské radnice a policie jim v tom zabránila. Po střetech zůstali dva ranění policisté a přes třicet zadržených demonstrantů.

Demonstranti protestující proti výsledkům voleb ze 17. prosince v neděli házeli na radnici v Bělehradě kameny, jimiž rozbili okna. Do budovy se rovněž pokusili vniknout. Policisté proti demonstrantům použili slzný plyn a od budovy je vytlačili. Prezident Vučić řekl, že dva policisté utrpěli vážná zranění a více než 35 lidí bylo zatčeno.

Někteří opoziční předáci později prohlásili, že násilnosti rozpoutali provokatéři. Demonstranti policii obvinili z použití nepřiměřené síly.

Prezident Aleksandar Vučić prohlásil, že za nedělními nepokoji je patrné zahraniční vměšování. „Ti, kteří tvrdili, že budou bojovat proti násilí, jen znovu potvrdili, že jsou těmi skutečnými gangstery,“ řekl Vučić.

Vítězem voleb v celostátním měřítku i v bělehradském komunálním hlasování se stala Srbská pokroková strana (SNS) nacionalisty Vučiče. Prezident již dříve uvedl, že prosincové hlasování se odehrálo ve spravedlivé a demokratické atmosféře. Pozorovatelská mise Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE) naopak upozornila na praktiky jako kupování hlasů, zneužívání veřejných zdrojů nebo zastrašování voličů.