V srbských volbách triumfovala strana prezidenta Vučiče. Opozice hovoří o podvodech a svolala protest

Horizont ČT24: Parlamentní volby v Srbsku (zdroj: ČT24)

Téměř úplné výsledky nedělních srbských parlamentních voleb potvrdily vítězství vládnoucí Srbské pokrokové strany (SNS), ale kvůli nahlášeným nesrovnalostem v hlavním městě Bělehradu vzrostlo politické napětí. Opoziční uskupení tvrdí, že mu ukradli vítězství v místních volbách v Bělehradu, a proto neuzná výsledky a bude požadovat opakování voleb, napsala agentura AP. Na protest proti údajným podvodům při hlasování vyšly do ulic Bělehradu tisíce demonstrantů.

Nedělní parlamentní a místní volby proti sobě postavily Srbskou pokrokovou stranu populistického prezidenta Vučiče a opoziční proevropský blok Srbsko proti násilí tvořený stranami, které letos stály za měsíci pouličních protestů vyvolaných dvěma hromadnými vraždami v květnu.

Z projekce agentur IPSOS a CeSID po sečtení 99,8 procenta hlasů vyplývá, že Srbská pokroková strana získala 46,3 procenta hlasů a připíše si 128 křesel z celkových 250 v tamním jednokomorovém parlamentu, uvedla srbská televize B92. SNS bude moci při takovémto výsledku sestavit příští vládu sama. Srbsko proti násilí podle stejné projekce získalo s výsledkem 23,6 procenta hlasů 65 mandátů v parlamentu.

Hlasování, které se konalo pouhých osmnáct měsíců po předchozích parlamentních a prezidentských volbách, se zúčastnilo také několik menších stran.

Opozice upozorňuje na údajné podvody

Oficiální výsledky místních voleb v Bělehradu ještě nebyly oznámeny, ale z projekce agentur IPSOS a CeSID vyplývá, že SNS vyhrála v hlavním městě s 38 procenty hlasů, zatímco Srbsko proti násilí získalo 35 procent. Srbsko proti násilí však prohlásilo, že došlo k podvodu, a odvolalo se na četné zprávy o nesrovnalostech během kampaně i v den hlasování.

O nesrovnalostech informovali také volební pozorovatelé a nezávislá média. Podle jednoho tvrzení byli k volbám do metropole přiváženi Srbové ze sousední Bosny a Hercegoviny. Srbsko proti násilí uvádí, že lidem, kteří nežijí v hlavním městě, bylo vydáno na čtyřicet tisíc voličských průkazů. Podle agentury AFP na sociálních sítích kolovaly videozáznamy, které údajně zobrazovaly příjezd lidí na jeden z bělehradských stadionů a jejich instruování, do které čtvrti mají jít volit.

Pozorovatelská mise Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE) zaznamenala praktiky jako kupování hlasů, zneužívání veřejných zdrojů nebo zastrašování voličů. Před sídlem volební komise se v pondělí večer shromáždilo několik tisíc lidí, kteří skandovali slovo „zloději“ poté, co opozice označila výsledky voleb za ukradené.

Opoziční politička Marinika Tepičová agentuře AP sdělila, že společně s dalšími demonstranty plánuje budovu obsadit. V jednu chvíli se protestujícím podařilo prorazit plot kolem budovy. Demonstranti také na sídlo komise házeli vajíčka, rajčata a ruličky toaletního papíru. Podle AFP zaznívalo také skandování „táhni, Vučiči“.

Referendum o prezidentovi?

Na pokusy ovlivnit voliče upozornila také nezávislá skupina Centra pro výzkum, transparentnost a odpovědnost. Další zpráva hlásí přepadení týmů pozorovatelů na severu Srbska, kde jejich auto útočníci poničili baseballovými pálkami.

Ačkoli Vučič sám nekandidoval, jeho tvář byla v předvolební kampani všudypřítomná. Provládní média volby vykreslila jako referendum o prezidentovi, který podle nich sebevědomě prosazuje srbské zájmy doma i v zahraničí. 

„Silný volební výsledek by znamenal kontinuitu v politice SNS. Strana by dostala více prostoru k nepopulárním rozhodnutím, například schválení další těžby lithia nebo jednání s Kosovem,“ citovala agentura Reuters ještě před volbami analytickou společnost Teneo Intelligence.

Kreml je spokojen

Vučičovi k vítězství jeho strany poblahopřál Kreml. „Vítáme takový úspěch pana Vučiče a doufáme, že povede k dalšímu rozvoji Srbska a také počítáme s dalším posilováním našeho přátelství a pokračováním naší vzájemně výhodné a vzájemně respektované spolupráce," řekl mluvčí ruského vůdce Dmitrij Peskov podle agentury Interfax.

Balkánská země udržuje vřelé vztahy s Ruskem a Vladimirem Putinem. Od roku 2014 je kandidátem na členství v Evropské unii, ale v posledních letech vláda v Bělehradu čelila obviněním z narušování demokratických principů.

Pevnou pozicí SNS letos otřásly masové pouliční protesty proti násilí. Ty přišly poté, co v květnu třináctiletý chlapec zastřelil v základní škole v Bělehradu deset lidí včetně devíti spolužáků. O den později zastřelil jednadvacetiletý muž nedaleko metropole osm lidí. Tyto dva případy vyvolaly v zemi nespokojenost a volání po změnách. Opozice a někteří aktivisté Vučiče viní z korupce, omezování svobody médií a uplácení voličů, píše agentura Reuters.

Prezident obvinění odmítá a navzdory sjednocené opozici a osmiprocentní listopadové inflaci se mu daří pěstovat image ohleduplného a skromného vůdce národa, píše týdeník The Economist. V kampaňovém videu letos na podzim například ukazuje, kolik si toho koupil za 585 srbských dinárů (asi 122 korun) jako důkaz, že jeho vláda snížila ceny potravin. Populárním se stal také volební spot, ve kterém Vučič vyleze z lednice.

Vyhlášení předčasných voleb, které není zapříčiněné ztrátou vládní většiny v parlamentu, je odzkoušenou politickou strategií prezidenta Vučiče. Od nástupu jeho strany k moci v roce 2012 šli Srbové k parlamentním volbám pětkrát, naposledy loni v dubnu.