Spor ohledně rybolovu graduje. Francouzi obvinili kapitána zadržené lodi, Britové hrozí odvetou

Velká Británie a Francie řeší spor kvůli rybolovu (zdroj: ČT24)

Británie v pátek pohrozila odvetou v případě, že Francie začne uplatňovat ohlášené sankce kvůli sporu o rybolovná práva. Paříž tento týden varovala, že od příštího týdne může uzavřít své přístavy pro britské rybáře, a ve čtvrtek zadržela britskou rybářskou loď. Jejího kapitána v pátek francouzské úřady obvinily z toho, že vyjel na moře bez potřebné licence.

Britský ministr pro brexit David Frost v pátek v Londýně sdělil místopředsedovi Evropské komise Maroši Šefčovičovi, že pokud Francie splní své hrozby, půjde o porušení obchodní dohody mezi Británií a EU uzavřené po brexitu. O sporu mají o víkendu jednat i francouzský prezident Emmanuel Macron s britským premiérem Borisem Johnsonem, kteří se sejdou na okraj summitu G20 v Římě.

Francie ve středu zveřejnila seznam sankcí, které hodlá od 2. listopadu uplatňovat proti Británii, protože ta podle ní protiprávně odmítá udělení licencí francouzským rybářům. Jde například o hraniční a hygienické kontroly zboží z Británie, zákaz vstupu britských rybářských lodí do francouzských přístavů a intenzivnější kontroly kamionové dopravy projíždějící přes Lamanšský průliv.

„Pokud tato opatření začnou platit, tak musím říci, že to je hra o dvou hráčích, a my si vyhrazujeme právo přiměřeným způsobem odpovědět,“ řekl v pátek stanici Sky News britský ministr životního prostředí George Eustice.

Rybolov byl jedním z nejspornějších témat při vyjednávání o pobrexitových vztazích Londýna a EU. Nakonec se dohodlo, že unijní posádky budou moci v nejbližších letech za určitých podmínek dál lovit v britských vodách. Francie ale nyní tvrdí, že Británie v rozporu s pravidly odmítá udělit některým francouzským lodím licence.