Španělská policie zatkla seniora, kterého podezírá z posílání dopisů s výbušninou premiérovi i na ambasády

Policie na severu Španělska ve středu zatkla čtyřiasedmdesátiletého muže, který je podezřelý, že loni v listopadu poslal několik dopisů s lehkým výbušným materiálem na úřad vlády, ministerstvo obrany či na velvyslanectví Ukrajiny a Spojených států v Madridu. Podle některých místních médií jde o jediného podezřelého v této kauze, k níž by měl vyšetřující soudce sdělit více informací v pátek, uvedla televize RTVE. Jeden z dopisů lehce zranil ochranku ukrajinské ambasády, ostatní nikomu neublížily.

Senior byl zatčen ve středu ráno ve městě Miranda de Ebro (provincie Burgos), podle televize La Sexta dříve pracoval na radnici města Vitoria, což je metropole autonomního regionu Baskicko. Nyní je v důchodu a žije sám, uvedl server španělské televize. Podle vyšetřovatelů mohla být motivem zaslání dopisů podpora Španělska Ukrajině, kterou loni v únoru napadla ruská armáda.

„Ačkoliv se předpokládá, že zadržený sám vyráběl a zasílal výbušná zařízení, celostátní policie nevylučuje vliv nebo účast dalších lidí na událostech,“ prohlásili vyšetřovatelé. Zadržený byl převezen do Madridu a v pátek stane před celostátním soudem Audencia Nacional, který se zabývá obzvlášť závažnými trestnými činy, například terorismem.

První zásilka s výbušným materiálem přišla 24. listopadu španělskému premiérovi Pedru Sánchezovi, do rukou se mu ale nedostala, neboť ji odhalila bezpečnostní kontrola úřadu premiéra. Další podobný dopis dostala ukrajinská ambasáda v Madridu, kde ji otevřel pracovník ochranky, který utrpěl lehké zranění.

Další zásilky, z nichž žádná nikoho nezranila, přišly na armádní leteckou základnu Torrejón de Ardoz u Madridu, na ministerstvo obrany, na americkou ambasádu v Madridu i firmě v Zaragoze, která vyrábí ruční granáty či zařízení pro noční vidění.

Američané mluví o ruské vojenské rozvědce

Všechny dopisy obsahovaly podle místních médií lehký výbušný materiál, jaký se používá pro petardy. Balíčky vypadaly stejně a adresy na nich byly napsány rukou.

Deník The New York Times v pondělí s odvoláním na americké zpravodajské zdroje napsal, že zasílání výbušných dopisů na konci loňského roku ve Španělsku řídili představitelé ruské vojenské rozvědky GRU a podnikli je příznivci nacionalistické organizace Ruské imperiální hnutí.

Tyto zprávy ve středu nechtěl ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska komentovat. „Pracujeme se všemi možnostmi,“ uvedl ministr a dodal, že vyšetřování je ve velmi pokročilém stadiu.