Sobolová podle některých médií přes zákaz odjela z Ruska

Ljubov Sobolová, která je blízkou spolupracovnicí vězněného opozičního politika Alexeje Navalného, odcestovala podle nejmenovaných zdrojů ruské televize REN a agentury Interfax z Ruska. Informaci potvrdil i editor stanice Echo Moskvy. Aktivistka prý odlétla do Istanbulu, a to navzdory soudnímu zákazu opustit Moskvu a přilehlou Moskevskou oblast.

Třiatřicetiletá Sobolová podle těchto zdrojů v sobotu večer odletěla do Turecka. Její vyjádření se zatím nepodařilo získat, uvedla agentura Reuters.

Soud v Moskvě v úterý Sobolové vyměřil trest 18 měsíců omezení svobody za porušení hygienických norem. Provinění se podle soudce dopustila účastí na lednové nepovolené demonstraci za Navalného osvobození. Soudní verdikt například zakazuje opouštět byt v nočních hodinách, účastnit se masových akcí či vycestovat za hranice města, kde má bydliště.

Sobolová nicméně po vynesení verdiktu v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Echo Moskvy uvedla, že rozsudek ještě nevstoupil v platnost. „V zásadě to můžete interpretovat jako možnost opustit zemi,“ dodala.

Sobolová donedávna působila jako právnička Navalného Fondu boje proti korupci, který ruské úřady zakázaly jako extremistickou organizaci. Fond publikoval videa, v nichž obviňoval činitele z rozkrádání veřejných rozpočtů.

Podobně úřady zakročily i vůči dalším opozičním spolkům a nezávislým médiím. Pozorovatelé dávají tyto zásahy do souvislosti se zářijovými parlamentními volbami.