Snad rozkol nezničí duchovní jednotu lidu, doufá patriarcha Kirill. O invazi mlčí

Horizont ČT24: Rozkol v pravoslaví (zdroj: ČT24)

Ukrajinská pravoslavná církev až dosud podřízená moskevskému patriarchátu vyhlásila minulý pátek plnou autonomii a nezávislost na ruském pravoslaví. Přidala se tak k dalším ukrajinským pravoslavným církvím. Její sněm odsoudil nejen útočnou válku, ale i postoje hlavy ruské ortodoxie, patriarchy Kirilla, který agresi režimu Vladimira Putina plně podporuje. Moskevský metropolita v nedělním kázání prohlásil, že doufá v udržení alespoň duchovní jednoty.

Nejvyšší představitel ruské pravoslavné církve, kterému ukazují záda jeho věrní na Ukrajině, za aktuálním rozkolem nevidí válečnou agresi Kremlu. Podle něj nejde o boj fyzický, ale spirituální.

„Duchové zloby nepochybně pozvedli zbraně proti naší církvi a snaží se nejen rozdělit pravoslavný lid Ruska a Ukrajiny, ale zajistit, aby mezi námi ležela propast. Jsem hluboce přesvědčen, že to úsilí není od Boha,“ interpretoval rozkol patriarcha.

Důvodem je válka

Invazi, v níž byly poničeny desítky kostelů i duchovních staveb, nejen pravoslavných či křesťanských, Kirill nezmínil. Právě tato zkáza a také tato ignorance je ale důvodem k deklarovanému oddělení Moskvě dosud loajální Ukrajinské pravoslavné církve.

K pravoslaví se hlásí bezmála polovina ze čtyř desítek milionů Ukrajinců. Podle průzkumů je zhruba pět a půl milionu z nich loajální právě ruské ortodoxii a to zejména na východě země. Necelých 14 milionů věřících je ale věrných národní Pravoslavné církvi Ukrajiny. Ta se z vlivu Moskvy definitivně vymanila už na sklonku roku 2018 rozhodnutím nejvyšší teologické autority všech pravoslavných církví – konstantinopolského patriarchy v Istanbulu.

Zástupci dnes už zavedené ukrajinské ortodoxie aktuální rozhodnutí o rozluce s Moskvou i pro zbytek pravoslavných v zemi vítají. „Víte, jsou církve mučedníků a církve vrahů. Myslím, že církev mučedníků by se měla oddělit od církve vrahů,“ řekl například děkan Pravoslavné církve Ukrajiny Andrij Dudčenko.

Bude to i o věřících

To, zda rozchod bude znamenat automatické sjednocení církve na Ukrajině, zatím zůstává nezodpovězenou otázkou. Biskupové a kněží dříve loajální Rusku zatím v tomto ohledu nic konkrétního nesignalizovali. Klíčový bude i postoj samotných věřících.

Finanční podporu svým věrným moskevský patriarcha Kirill na Ukrajinu skrz frontové linie momentálně dostane jen těžko; nabízí tak jinou alternativu. „Modlíme se za to, aby žádné dočasné vnější rozdělení nikdy nezničilo duchovní jednotu našeho lidu,“ řekl.

Touto jednotou ale bez přestání už šestadevadesátý den v řadě otřásá těžký arzenál okupační armády Ruské federace pod vedením prezidenta Vladimira Putina, s nímž si patriarcha vší Rusi rozumí už léta.