Smer–SD před sobotními volbami na Slovensku vede velmi těsně, ukazuje většina průzkumů

Ve třech z pěti průzkumů popularity politických stran a volebních modelů před sobotními parlamentními volbami na Slovensku skončili na prvním místě sociální demokraté (Smer–SD) expremiéra Roberta Fica s nepatrným náskokem před proevropským a liberálním hnutím Progresivne Slovensko (PS). V dalších dvou sondážích naopak neparlamentní PS těsně předstihlo Smer–SD. Vyplývá to z průzkumů, které zadala různá slovenská média a jejichž výsledky byly postupně zveřejněny v úterý a ve středu. Od čtvrtka, kdy v zemi začne moratorium na volební kampaň, nebude zveřejňování výsledků sondáží ze zákona možné.

Agentury Focus, Median-SK a Ipsos, jejichž sondáže ukázaly možné vítězství Smeru–SD, naměřily této straně preference od 18 do 20,6 procenta a PS podporu od 16,6 do 19,8 procenta.

V průzkumu či modelu agentur AKO a NMS Market Research skončilo na prvním místě PS se ziskem 18 a 19,7 procenta, druhý Smer–SD s podporou 17,7 a 19,4 procenta.

Výsledky potvrdily dřívější vyjádření analytiků, že klíčový pro sestavení nové vlády po volbách bude patrně postoj strany Hlas–sociálna demokracia (Hlas–SD) bývalého Ficova stranického kolegy Petera Pellegriniho. Hlas–SD, který vznikl v roce 2020 po odchodu Pellegriniho ze Smeru–SD, je nyní třetí nejpopulárnější stranou s dvoucifernou podporou.

Až devět uskupení má šanci na vstup do parlamentu

Průzkumy agentur různě odhadly počet stran, které se dostanou do sněmovny. Křesla ve 150členném parlamentu by podle nich mohlo získat šest až devět stran a koalic. 

Některé průzkumy hlásily rostoucí podporu také koalici kolem nyní nejsilnějšího parlamentního hnutí OĽaNO bývalého premiéra Igora Matoviče. Pouze podle modelu agentury Median-SK by tato koalice naopak nezískala potřebných sedm procent hlasů pro zisk křesel ve sněmovně. Samostatně kandidujícím stranám postačuje ve volbách dosáhnout pětiprocentního výsledku, aby vstoupily do parlamentu.

Nad pětiprocentním volebním prahem skončily v průzkumech a modelech také krajně pravicové hnutí Republika, dále liberální strana Sloboda a Solidarita (SaS) neparlamentní Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a podle většiny sondáží rovněž nacionalistická Slovenská národná strana.

Smer–SD, Republiku a SNS spojuje odmítavý postoj vůči vojenské pomoci Ukrajině, která se brání ruské agresi, a také a vůči protiruským sankcím.

Sme rodina by mohlo ze sněmovny vypadnout

Z většiny sondáží vyplynulo, že z parlamentu by vypadlo hnutí Sme rodina. Jeho šéf a předseda sněmovny Boris Kollár v kampani čelil kritice některých svých bývalých partnerek, které předsedu parlamentu nařkly z násilí, nátlaku či nezájmu o společné děti. Kollár má více než deset potomků s vícero ženami.

V některých průzkumech se kolem čtyřprocentní hranice popularity pohybovala strana Demokrati, do které letos v březnu přestoupili z OĽaNO například tehdejší premiér Eduard Heger a ministr obrany Jaroslav Naď. Hegerovu vládu v polovině května vystřídal úřednický kabinet ekonoma Ľudovíta Ódora.