Slovenská vládní koalice se tříští. Sulíkova SaS se po rezignaci ministrů odtrhla

Studio ČT24: SaS pozastavuje své členství v koalici (zdroj: ČT24)

Menší slovenská vládní strana Sloboda a Solidarita (SaS) v probíhající vládní krizi pozastavuje svou účast v koalici, dokud premiér Igor Matovič (OĽaNO) nepodá demisi. Novinářům to ve čtvrtek řekl předseda strany Richard Sulík. Zbylé tři vládní partaje si bez SaS udrží ve sněmovně jen těsnou většinu. Sulíkova strana už dříve podmínila své setrvání v kabinetu tím, že Matovič rezignuje do této středy. Premiér už o víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika požadavků.

Pozastavení účasti v koalici podle zahraničního zpravodaje ČT Petra Obrovského znamená, že se strana SaS již nebude účastnit jednání koaliční rady a přestane jednat o řešení vládní krize, dokud Matovič neodstoupí. „Poslanci SaS budou v parlamentu hlasovat svobodně a nebudou se cítit vázáni koaliční smlouvou,“ popisuje Obrovský.

Matovičovo hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti krátce před Sulíkovým prohlášením uvedlo, že předseda SaS se rozhodl sesadit vládu a že zodpovědnost zůstává na zbylých koaličních stranách. Nynější kabinet nastoupil do úřadu loni v březnu, kdy po dlouholetém vládnutí skončili v opozici sociální demokraté (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica.

Zástupci koalice spolu probírali rekonstrukci vlády už v uplynulých dnech, jednání ale uvázla na personálních otázkách. SaS nesouhlasí s tím, aby členem nové vlády nebyl donedávna ministr hospodářství Sulík a aby se Matovič stal vicepremiérem pro boj s korupcí, tato funkce totiž není dosud zřízena.

Bývalý slovenský ministr Sulík komentuje vládní krizi na Slovensku (zdroj: Ta3)

Lídryně strany Za ľudí hrozí rezignací

„Nemá smysl, abychom o nové vládě diskutovali se starým premiérem. V oficiálních jednáních budeme pokračovat až poté, co Igor Matovič podá demisi. Očekáváme, že tato jednání povede osoba, kterou paní prezidentka pověří sestavením nové vlády,“ řekl Sulík.

Demisi Matoviče na funkci premiéra, což by podle ústavy znamenalo pád celého kabinetu, žádá i nejmenší vládní strana Za ľudí. Tato strana podobný postup jako SaS zatím nezvolila, podle tisku jí ale hrozí kvůli vládní krizi rozkol. Ze strany Za ľudí, kterou založil exprezident Andrej Kiska, už dříve vystoupili dva poslanci na znamenaní nesouhlasu s Matovičovou politikou.

Nyní další poslanec strany za nepřijatelnou označil možnost nové vlády bez účasti SaS. Čtvrté vládní hnutí Sme rodina tvrdilo, že personální požadavky na partnery nemá. 

obrázek
Zdroj: ČT24

„Matovič nyní jedná o tom, zda je možné zachovat vládní koalici jako trojčlennou. Musí přesvědčit stranu Za ľudí, aby zůstala ve vládě. Předsedkyně partaje Veronika Remišová ale řekla, že chce pokračovat ve čtyřkoalici. Pokud se řešení nenajde do konce tohoto týdne, tak je prý připravena rezignovat. Strana Za ľudí by tím pádem taky odešla z vlády,“ dodal Obrovský.

Vládu ve čtvrtek opustil Gröhling a Korčok

Podle Sulíka poslanci jeho strany budou ve sněmovně prozatím hlasovat na základě vlastního rozhodnutí. Kvůli vládní krizi byla schůze sněmovny přerušena do příštího úterý. Už dříve během nynější vládní krize měla koalice problém s prosazováním návrhů v parlamentu, přestože vládní strany dosud držely v Národní radě ústavní většinu.

Slovenskou vládu rovněž během čtvrtka opustil šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok a ministr školství Branislav Gröhling (oba za SaS). Jejich demisi dopoledne přijala prezidentka Zuzana Čaputová. Během vládní krize rezignovalo již šest ze šestnácti členů Matovičova kabinetu.

Obrovský uvedl, že se jedná o největší domácí politickou krizi, kterou během svého dvouletého působení na postu prezidentky Čaputová zažila. „Její vliv vzroste ve chvíli, kdy premiér odejde. Dříve řekla, že je na jeho místo připravena jmenovat někoho jiného ze strany OĽaNO,“ dodal zpravodaj. 

Sloboda a solidarita čtvrteční odchod obou ministrů ohlásila předem pro případ, že do této středy Matovič neodstoupí z čela kabinetu. Předseda vlády zatím ve své funkci zůstal a koaliční strany i v uplynulých dnech pokračovaly v jednáních o rekonstrukci vlády. V úterý Čaputová přijala demisi ministra hospodářství Sulíka.

Slovenský politolog Mesežnikov k pozastavené účasti SaS v koalici (zdroj: ČT24)

Řízení resortů odchozích ministrů si rozdělila vláda

Zatím žádný ze šesti ministrů, kteří v uplynulých dvou týdnech podali demisi, nemá svého nástupce. Jejich ministerstva prozatím řídí jiní členové vlády. Například ministr financí Eduard Heger vede i ministerstvo zdravotnictví a nově také školství. Ministerstvo zahraničí zase dočasně povede ministr obrany Jaroslav Naď.

Vládní krizi na Slovensku prohloubil na začátku března požadavek SaS a Za ľudí, aby Matovič odstoupil z funkce, což by podle ústavy znamenalo pád celé vlády. Slovenský premiér o uplynulém víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika podmínek koaličními stranami, včetně personálních. Například SaS se ale odmítla vzdát v případné nové vládě vedení jednoho ze tří ministerstev.

SaS dlouhodobě tvrdí, že Matovič kvůli svému konfrontačnímu způsobu vedení politiky není osobnostně, manažersky ani komunikačně schopen vést zemi. Rezignaci Matoviče, jenž podle svých kritiků jen stěží přijímá jiné názory a je pomstychtivý, si podle sondáže přejí více než čtyři pětiny Slováků.