Slovensko prochází politickou krizí kvůli nákupu ruské vakcíny. V koalici se mluví o rekonstrukci vlády

Čtyřčlenná slovenská vládní koalice téměř na den přesně rok po volbách čelí dosud nejvážnější krizi. Vztahy vyostřila zhoršující se situace v souvislosti se šířením koronaviru a okolnosti nákupu ruské vakcíny Sputnik V. První zásilku z celkově dvou milionů objednaných dávek dopravilo v pondělí letadlo slovenské armády do Košic. Premiér Igor Matovič na kritiku za ruskou vakcínu reagoval pokusem o žert, což vyvolalo diplomatický skandál.

Šéf menší koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) a vicepremiér Richard Sulík ve středu vyzval k rekonstrukci vlády, předčasné volby ale odmítl. Podle SaS je hlavním problémem neudržitelný styl vládnutí premiéra Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti).

„Nastal čas, abychom mluvili o rekonstrukci vlády. Jen stěží můžeme takto dále fungovat. Boj s pandemií evidentně nezvládáme. Čelíme i tomu, že předseda vlády poštval proti sobě prakticky všechny – média, prezidentku, koaliční partnery, různá sdružení a samozřejmě i širokou veřejnost. Nemůžeme už před tím zavírat oči,“ řekl Sulík. Detaily k případné rekonstrukci kabinetu Sulík neuvedl, podle něj by se debata měla týkat nejen všech ministrů, ale i premiéra Igora Matoviče.

Možnou rekonstrukci kabinetu zmínila i šéfka nejmenší vládní strany Za lidi Veronika Remišová.

Sulík i Remišová o koaliční krizi jednali ve středu odpoledne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Hovořili jsme i o možné rekonstrukci vlády. O tom, co musíme udělat my, vláda, abychom navrátili důvěru občanů ve stát,“ řekla Remišová.

„Přestaňme se chovat jako děti na pískovišti“

SaS a strana Za lidi, bez jejichž podpory by vláda přišla ve sněmovně o většinu, už dříve neuspěly s požadavkem na výměnu ministra zdravotnictví Marka Krajčího z Matovičova hnutí. SaS i Za lidi také kritizovaly, že premiér se dříve v tomto týdnu osobně zúčastnil dovozu ruské vakcíny Sputnik V na letišti v Košicích. Předtím strana Za lidi zablokovala na jednání vlády návrh usnesení k nákupu zmíněné vakcíny z důvodu, že Sputnik V nebyl registrován unijní lékovou agenturou EMA. 

Předseda čtvrté vládní strany Sme rodina a šéf sněmovny Boris Kollár mezitím vybídl koaliční partnery k urovnání sporů. „Přestaňte se chovat jako malé děti na pískovišti, tato vládní koalice vznikla proto, abychom naplnili změnu, kterou lidé požadovali,“ řekl. I strana Kollára po středeční večerní schůzce špiček koalice podpořila debatu o rekonstrukci vlády.

Slovensko: Spory kvůli vakcíně Sputnik V (zdroj: ČT24)

„Je jisté, že nákup Sputniku a snaha premiéra a ministra zdravotnictví prosadit Sputnik na Slovensku vyhrotily dlouhodobé spory v koalici, které se týkají především toho, jak přistupují k řešení pandemie,“ uvedl zpravodaj ČT Petr Obrovský.

Komunikace nefunguje

O dodávce Sputniku V prý nevěděla ani prezidentka. Mezi úřadem vlády a prezidentským palácem jsou dlouhodobě chladné vztahy, vysvětlil Obrovský. Čaputová se už dříve vyjádřila v tom smyslu, že na Slovensku je možné použít jakoukoliv vakcínu schválenou Evropskou lékovou agenturou (EMA). O její souhlas ruský výrobce zatím nepožádal.

I ona kritizuje způsob, jakým byly dovezeny ruské vakcíny. Nelíbilo se jí, stejně jako ministru zahraničních věcí Ivanu Korčokovi, že po příletu letadla, o kterém se nevědělo a které dovezlo vakcínu z Moskvy do Košic, uspořádal premiér a ministr zdravotnictví brífink přímo na letištní ploše a vítali vakcínu. To podle prezidentky nebylo adekvátní.

Matovič koaliční krizi ve svém středečním příspěvku na sociální síti blíže nekomentoval, podle něj na prvním místě jsou zdraví a životy lidí. Premiér v té souvislosti vyzývá ke konci „politikaření.“ Již dříve prezentoval průzkum, kterým své rozhodnutí obhajuje. Podle něj vakcína ruského původu v nabídce přispěje k rozšíření okruhu lidí, kteří se budou chtít nechat naočkovat, o 300 tisíc.

Očkování Sputnikem by podle představ premiéra mohlo začít do dvou týdnů. Slovenský státní ústav na kontrolu léčiv ale uvedl, že nemá dost odborných kapacit na posouzení bezpečnosti vakcíny. Rusové navíc nezaslali odpovídající dokumentaci.

Použití Sputniku ale umožnil výjimkou ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Výjimku vydal v pondělí a napsal do ní, že odpovědnost za podání Sputniku a za případné nežádoucí účinky má převzít ošetřující lékař. Šéf lékařských odborů to označil za alibismus. Vláda také počítá s tím, že všichni lidé, kteří dostanou Sputnik, budou muset podepsat souhlas s tím, že přijímají neregistrovanou vakcínu.

Matovič o ruské vakcíně vtipkoval, to vyvolalo nevoli na Ukrajině

Matovič se ve středu večer pokusil kritiku zlehčit žertem. V Rádiu Expres na otázku, co slíbil Rusku za dodání Sputniku, odtušil, že Zakarpatskou Ukrajinu. Premiérův výrok vyvolal nevoli mezi slovenskými politiky a rovněž diplomatický skandál na Ukrajině.

Zakarpatská Ukrajina patřila jako Podkarpatská Rus k prvorepublikovému Československu, ale po druhé světové válce byla postoupena Sovětskému svazu a dnes je součástí Ukrajiny.

Slovenský premiér se sice snažil vzápětí ujistit, že jeho slova byla pouhým žertem a že Rusům nic nesliboval, ale ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba už dotčeně reagoval. „Ať ji (ruskou vakcínu) vymění za několik slovenských regionů,“ napsal na Twitteru a vyjádřil politování nad tím, že Matovič svým vyjádřením kazí velmi přátelské vztahy Bratislavy a Kyjeva.