Skotský soud odmítl nařídit Johnsonovi, aby požádal EU o odklad brexitu

Skotský soud odmítl vydat nařízení, které by nutilo britského premiéra Borise Johnsona, aby požádal o odklad brexitu v případě, že se mu nepodaří dojednat dohodu s Evropskou unií. Johnson se chce kvůli zajištění brexitu na konci října obrátit na britský nejvyšší soud, tvrdí deník Daily Telegraph s odkazem na vládní zdroje. Podle listu se tak premiér snaží zbavit legislativy, která mu zakazuje opustit Unii bez dohody.

Takzvaný zákon proti neřízenému brexitu předsedovi vlády ukládá požádat Brusel o odklad, jestliže se k 19. říjnu parlament nedohodne na odchodové dohodě. Johnson opakuje, že o další odklad nepožádá a že jeho země opustí Evropskou unii v platném termínu 31. října děj se co děj. Zároveň ujišťuje, že zákon proti brexitu bez dohody, který v září prosadil parlament, neporuší.

Zjevný rozpor mezi tím premiér odmítá komentovat. Vládní zdroje nicméně BBC sdělily, že vláda zná způsob, jak odsunutí brexitu zamezit a současně zákon dodržet. Soud ve Skotsku mezitím v pondělí rozhodl, že nenařídí Johnsonovi, že musí o odklad v Bruselu zažádat. Podle stěžovatelů se nedá premiérovi důvěřovat, že se bude zákonem řídit, a proto žádali skotský soud, aby mu to nařídil. Jeden ze stěžovatelů, právník Jo Maugham, už avizoval, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Přesvědčování lídrů pokračuje

Britský premiér se zatím snaží přesvědčit představitele ostatních členských zemí EU, aby podpořili nejnovější britský návrh na změnu rozvodové dohody, který se týká odstranění takzvané irské pojistky. V neděli podle mluvčího Downing Street hovořil s portugalským premiérem Antóniem Costou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

EU zatím britský plán přijala spíše vlažně. Podle sobotního vyjádření mluvčí Evropské komise se členské země shodly, že alternativní podoba problematické irské pojistky předložená Británií k uzavření nové brexitové dohody nepovede. Šéfa Elysejského paláce Johnson podle mluvčího vlády vyzval, aby se zasadil o uzavření brexitové dohody, a zopakoval, že Spojené království blok v každém případě opustí 31. října.

Ohledně dohody má být jasno v příštích dnech

Macron podle BBC uvedl, že sedmadvacítka se rozhodne do konce týdne, zda je možné dohodu uzavřít. Rozhovory mezi unijním vyjednavačem Michelem Barnierem a zástupci Británie by podle hlavy Francie měly nyní „nabrat tempo“, aby se zjistilo, zda je možné dosáhnout dohody, která je „v souladu s unijními zásadami“.

Objevily se také spekulace, že Johnson požádá některý členský stát, aby další odklad vetoval. Prodloužení období pro vyjednání podmínek brexitu totiž vyžaduje souhlas lídrů všech členských zemí EU. The Daily Telegraph v pátek napsal, že Johnson v tomto směru doufá v pomoc ze strany Budapešti. Ministr pro bydlení Robert Jenrick to ale v neděli označil za „tlachy“.

Johnson bude v pondělí pokračovat v obvolávání dalších unijních lídrů. Obě strany tlačí čas, klíčový unijní summit se uskuteční 17. a 18. října.