TÉMA

Michel Barnier

Britský premiér Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany

Boris Johnson oznámil, že odstupuje z pozice lídra britské Konzervativní strany. Před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nebude vybrán nový šéf strany. Naplno tak začíná proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:55|

Povolební vývoj v USA je zneklidňující, demokracie ale přežije, věří Petříček. Kobza si tím jistý není

Povolební vývoj v USA je podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) zneklidňující, tamní demokracie ale ohrožena není. Podle místopředsedy sněmovního zahraničního výboru Jiřího Kobzy (SPD) to není tak jisté, je to ale poslední, co západní svět potřebuje. Hosté Událostí, komentářů pochválili končícího prezidenta Donalda Trumpa za dohody arabských zemí s Izraelem a zamysleli se také nad brexitem.
6. 1. 2021|

Británie definitivně ukončila manželství s EU, začala platit provizorní dohoda

Británie definitivně ukončila svazek s Evropskou unií. O půlnoci skončilo přechodné období, v němž se země nacházela od odchodu z EU 31. ledna loňského roku. Zároveň začala provizorně platit dohoda o budoucích vztazích, kterou Londýn a Brusel uzavřely na Štědrý den.
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 20:21|

Brexit s dohodou je skvělá zpráva pro statisíce lidí a obchodníků, uvedl Babiš

Dojednání dohody mezi Evropskou unií a Británií o uspořádání vztahů po konci brexitového přechodného období je podle českého premiéra Andreje Babiše (ANO) výbornou zprávou pro všechny obchodníky a lidi. Je velká šance, že od ledna příštího roku nenastanou účinky brexitu bez dohody se všemi cly a tarify podle režimu Světové obchodní organizace, uvedl ministerský předseda. Uzavření dohody vítá i Svaz průmyslu a dopravy, analytici i další čeští politici.
25. 12. 2020Aktualizováno25. 12. 2020, 18:55|

EU a Velká Británie se dohodly na podobě budoucích vztahů

Evropská unie a Británie se ve čtvrtek dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období po brexitu. Pokud bude mít například některá ze stran pocit, že je znevýhodňována, podle dohody může podat předmět sporu k arbitráži nebo na něho uvalit tarif, aby ochránila své spotřebitele a podnikatele.
24. 12. 2020Aktualizováno24. 12. 2020, 17:38|

Evropský parlament vyloučil možnost schválení dohody s Británií do konce roku

Evropský parlament (EP) již letos nestihne schválit případnou dohodu mezi Evropskou unií a Británií, podle níž se měly obchodní a další vztahy obou stran řídit od začátku ledna. Europoslanci v pondělí konstatovali, že na prostudování a schválení dokumentu nebudou mít dostatek času, i kdyby Brusel a Londýn v nejbližších hodinách či dnech úmluvu nakonec podepsaly. Vyjednávací týmy mezitím pokračují v rozhovorech, nabízené ústupky ve zbývajících sporných otázkách však zatím shodu nepřiblížily.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 16:00|

Pobrexitová jednání váznou, Londýn zvažuje jednostranná opatření a „minidohody“

Pokud do konce měsíce neuzavřou komplexní dohodu o vzájemných vztazích, mohly by Spojené království a Evropská unie vyhlásit sadu „minidohod“. Podle deníku The Daily Telegraph to uvedl britský ministr Michael Gove. Jednání o novém partnerství podle zákulisních vyjádření váznou i několik dní před koncem přechodného období po lednovém odchodu Velké Británie z evropského bloku, přičemž Londýn trvá na tom, že ustoupit musí EU. Hlavní vyjednávač za Evropskou unii Michel Barnier prohlásil, že rozhovory dospěly do kritického bodu a pokračují.
20. 12. 2020Aktualizováno20. 12. 2020, 17:24|

„Nadešla chvíle pravdy.“ Na pobrexitovou dohodu zbývají podle Barniera už jen hodiny

Na vyjednání dohody Evropské unie s Velkou Británií zbývají poslední hodiny a její osud je stále nejistý. Poslancům Evropského parlamentu to řekl hlavní unijní vyjednávač Michel Barnier, podle něhož se oběma stranám dosud nepodařilo překonat poslední zbývající rozpory. Europoslanci přitom požadují, aby úmluva o budoucích obchodních a dalších vztazích byla na světě nejpozději do neděle, jinak ji do konce roku nehodlají schválit.
18. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 13:33|

Rybolov je pro mnohé podstatný, na jeho pravidlech se musíme dohodnout, shodli se europoslanci Zahradil s Niedermayerem

Podle britského premiéra Borise Johnsona je brexit bez obchodní dohody stále nejpravděpodobnější variantou. Brusel sice naznačil pokrok –⁠ hlavní vyjednavač Michel Barnier ale soudí, že bez kompromisu uzavřeného ještě tento týden už nezbude čas na jeho schválení. O tématu v pořadu Události, komentáře diskutovali europoslanec a expert ODS na zahraniční agendu Jan Zahradil s europoslancem za TOP 09 Luďkem Niedermayerem.
16. 12. 2020|

Pobrexitová jednání se posunula v otázce hospodářské soutěže, spor o rybolov trvá, naznačil Barnier

Vyjednávání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Velkou Británií se v posledních hodinách mírně pohnula směrem k dohodě, některé zásadní rozpory však stále nejsou vyřešeny. Diplomatům unijních zemí to řekl hlavní vyjednávač EU Michel Barnier. Unie se podle něj bude do poslední chvíle snažit o dohodu, pouze její uzavření do konce tohoto týdne však zaručí její platnost od začátku ledna. Politici zemí EU stále doufají, že Londýn v klíčových bodech ustoupí, neboť divoký rozchod podle nich více zasáhne Británii.
14. 12. 2020|

Jednání mezi EU a Británií pokročila. Londýn ze zákona o vnitřním trhu vypustí pasáže porušující dohodu

Velká Británie a Evropská unie se dohodly na způsobu implementace dohody o brexitu, a to zejména na režimu na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem. Británie vypustí ze zákona o vnitřním trhu ustanovení, která Brusel označil za porušení brexitové dohody. O obchodních vztazích se dále jedná, ve středu se britský premiér Boris Johnson setká s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 19:27|

Pobrexitové rozhovory pokračují. Rozpory jsou příliš velké i pro vyjednavače na nejvyšší úrovni

Rozhodující závěrečná fáze jednání mezi Evropskou unií a Velkou Británií bude v Bruselu pokračovat i v dalších dnech. Shodli se na tom předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a britský premiér Boris Johnson. Ve společném prohlášení po podvečerním telefonátu uvedli, že obě strany stále nepřekonaly „zásadní rozdíly“ v trojici sporných bodů: pravidlech hospodářské soutěže, dohledu nad řešením sporů a rybolovných právech. Britská vláda je podle BBC ochotna výměnou za dohodu ustoupit ohledně zákona o vnitřním trhu.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 21:22|

Vyjednávání britského odchodu z Unie vázne. Čeká se na rozhovor Johnsona a von der Leyenové

Intenzivní jednání o dohodě, která by měla od počátku příštího roku upravit podobu vzájemných vztahů mezi Evropskou unií a Velkou Británií, nedospěla ani po týdnu k dohodě a budou přerušena. V sobotu odpoledne bude o stávající situaci hovořit předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s britským premiérem Borisem Johnsonem. Pozastavení rozhovorů kvůli přetrvávajícím „výrazným rozdílům“ v pohledu na některé otázky v pátek večer oznámili hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier a jeho britský protějšek David Frost.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 21:06|

Vyjednavači Evropské unie a Británie opět zasedli. Pobrexitová dohoda stále chybí

Po více než týdenní přestávce, kterou způsobila nákaza koronavirem u jednoho z vyjednavačů o brexitu, se opět naplno rozběhly rozhovory mezi Evropskou unií a Velkou Británií. Podle šéfa unijních vyjednavačů Michela Barniera stále zůstává několik nedořešených sporných témat. Některé členské země proto požádaly Brusel, aby se připravil na variantu neřízeného rozchodu s Británií. Na dohodu mezi EU a Británií zbývá už jenom měsíc.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:14|

Šéf unijního týmu Michel Barnier po pauze míří do Londýna, spory mezi EU a Británií trvají

Po více než týdenní pauze způsobené covidovou nákazou jednoho z vyjednávačů se opět naplno rozběhnou rozhovory mezi Evropskou unií a Británií, na něž se oběma stranám rychle krátí čas. Šéf unijního týmu Michel Barnier oznámil, že večer vyrazí do Londýna k dalším jednáním. Trojice sporných témat blokujících možnou dohodu podle něj stále zůstává nedořešena. Podle irské televize RTE nicméně Barnier britské straně nabídne kompromis ve víceméně symbolické a nejméně důležité otázce rybolovu.
27. 11. 2020|

Do konce přechodného období zbývá 45 dní. Jednání mezi Británií a EU jsou ve finále, tvrdí zdroj BBC

Na přelomu prosince a ledna skončí přechodné období po odchodu Velké Británie z Evropské unie. Rozhovory Londýna a Bruselu o budoucích vztazích nebo obchodní dohodě mezi EU a Británií budou zřejmě pokračovat i v tomto týdnu. Zdroj BBC tuto fázi vyjednávání označil za závěrečnou, i když nadále trvají rozpory v otázkách rybolovných práv, ochrany životního prostředí, práv zaměstnanců či pravidel hospodářské soutěže.
16. 11. 2020Aktualizováno16. 11. 2020, 14:40|

Londýn nereagoval na dopis o porušení brexitové dohody, EU zváží další kroky

Velká Británie ve stanovené lhůtě neodpověděla Evropské komisi na dopis, kterým Brusel zahájil právní řízení kvůli porušení loni uzavřené brexitové dohody. Exekutiva Evropské unie proto zváží další kroky, oznámil mluvčí Komise. Vyjednávání o budoucích vztazích mezi evropským blokem a jeho bývalou členskou zemí zatím zásadní průlom nepřinesla.
3. 11. 2020|

Britští lordi ostře nesouhlasí se zákonem o vnitřním trhu, poslanci je však mohou přehlasovat

Sněmovna lordů, horní komora britského parlamentu, velkou většinou vyjádřila nesouhlas a politování nad zákonem o vnitřním trhu, který jde proti částem brexitové dohody. Proti kontroverznímu zákonu, který podle Evropské komise porušuje právně závaznou dohodu, hlasovalo 395 zákonodárců, opačný názor jich mělo 169. Sporným zákonem může vláda premiéra Borise Johnsona zrušit části rozvodové dohody mezi Británií a Evropskou unií.
20. 10. 2020|

EU chce vystupňovat jednání o dohodě, Londýn to přivítal

Britský ministr Michael Gove přivítal slova hlavního vyjednavače Evropské unie Michela Barniera o ochotě sedmadvacítky vystupňovat tento týden jednání o budoucím partnerství. Klíčový spolupracovník britského premiéra Borise Johnsona hovořil o konstruktivním kroku a optimismu. Předtím však prohlásil, že rozhovory může oživit jen změna přístupu ze strany EU a že kýžená dohoda za současného stavu před koncem přechodného období brexitu uzavřena nebude. Podle agentury Reuters lze vývoj vnímat jako určitý průlom po týdnech vyčkávání na obou stranách.
19. 10. 2020Aktualizováno19. 10. 2020, 18:48|

Evropská unie musí změnit přístup, jinak obchodní dohodu neuzavřeme, varoval Johnson

Podle britského premiéra Borise Johnsona je čas připravit se na to, že Británie a Evropská unie spolu nakonec neuzavřou obchodní dohodu. Taková varianta nastane, pokud evropský blok zásadně nezmění svůj přístup k jednáním, zdůraznil v pátek ministerský předseda v televizním vyjádření k aktuálnímu vývoji rozhovorů. Čtvrteční signály ze summitu EU podle něj nebyly zrovna povzbudivé. Špičky institucí EU v reakci na jeho slova uvedly, že chtějí nadále s Londýnem jednat.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 16:15|

Dosavadní rozhovory s Británií neumožňují uzavření dohody, shodl se summit EU

Dosavadní rozhovory se Spojeným královstvím neumožňují uzavření dohody, shodl se summit Evropské unie. EU chce dále jednat, ale i posílit přípravy na rozchod bez dohody. Šéfové států a vlád se usnesli, že Unie bude dál postupovat podle dosavadní strategie, a vyzvali Londýn, aby učinil „nutné kroky“ k uzavření dohody. Podpořili také zpřísnění emisních cílů pro rok 2030. Dvoudenní summit krátce po jeho začátku opustila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která se dostala do kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem.
15. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 00:07|

Potíže vyřešíme, věří britští vyjednavači pobrexitové dohody. Ústupky čekají od Bruselu

Vyjednávání o budoucích vztazích Evropské unie a Británie sice v minulých dnech přineslo mírné pokroky, v klíčových sporných otázkách však zůstávají rozdílné postoje. Ministrům zahraničí členských zemí evropského bloku to řekl hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier, podle něhož zůstávají státy jednotné i před rozhodující fází dalších „dnů a týdnů“. Jeho britský protějšek David Frost naproti tomu zopakoval, že Londýn doufá ve vyřešení rozporů do unijního summitu začínajícího ve čtvrtek, přičemž čeká ústupky od druhé strany.
13. 10. 2020|
Události komentáře

Vondra pochybuje o účinku běloruských sankcí. Podle Konečné je třeba řešit důležitější problémy občanů EU

Lídři Evropské unie odsouhlasili sankce vůči běloruskému režimu. Týkat se budou desítek tamních lidí včetně ministra vnitra, šéfky volební komise nebo vedení policie. Unie jim zmrazila majetek v bankách a zakázala vstup na své území. V debatě v Událostech, komentářích o přínosu zmíněných postihů hovořili europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) a europoslanec Alexandr Vondra (ODS).
3. 10. 2020|

Brexit bez obchodní dohody s EU je stále reálnější. Londýn se chystá na soupeření s evropskými metropolemi

Za 99 dní skončí přechodné období a Británie opustí společný trh EU. Jednání o budoucích vztazích jsou ale na bodu mrazu. Do Londýna přijel hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier –  ve chvíli, kdy tamní vláda hrozí, že poruší loňskou brexitovou dohodu, pokud sedmadvacítka nesleví ze svých požadavků. Ty se týkají především společných pravidel hospodářské soutěže.
24. 9. 2020|