Spravedlnost za tisíce obětí, řekl Biden o smrti Nasralláha

Íránský duchovní vůdce Ajatolláh Alí Chameneí vyzval všechny muslimy, aby se postavili za libanonský lid a za „hrdý Hizballáh“ a aby všemi prostředky pomohli v konfrontaci se „zlotřilým režimem“, jímž mínil Izrael. Ten při úderu v Bejrútu zabil šéfa libanonské teroristické skupiny Hizballáh Hasana Nasralláha. Palestinský Hamás truchlí a Irák v reakci vyhlásil třídenní smutek. Podle šéfa Bílého domu Joea Bidena izraelský úder na Nasralláha vykonal spravedlnost za tisíce jeho obětí. Podpořil tak právo Jeruzaléma na sebeobranu. Francouzský premiér Michel Barnier prohlásil, že situace v Libanonu je extrémně vážná.

„O osudu tohoto regionu rozhodnou síly odporu v čele s Hizballáhem,“ uvedl Chameneí podle íránských státních médií, která citovala agentura Reuters. „Všechny síly odporu v regionu stojí po boku Hizballáhu a podporují jej,“ dodal s odkazem na další Teheránem sponzorované ozbrojené skupiny na Blízkém východě, zejména v Iráku a v Jemenu, které spojuje nenávist k Izraeli i k vlivu Spojených států v regionu.

Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje předtím informovala, že Chameneí byl převezen na zabezpečené místo v rámci Íránu a že Teherán je v neustálém kontaktu s Hizballáhem a dalšími spojeneckými skupinami, s nimiž konzultuje postup. Šéf izraelské armády v sobotu po oznámení Nasralláhovy smrti varoval, že Izrael dostihne každého, kdo vyhrožuje židovskému státu nebo jeho občanům.

O úmrtí Nasralláha informovala dopoledne izraelská armáda, která uvedla, že ho zabila spolu s několika vojenskými veliteli při pátečním vzdušném útoku na hlavní ústředí hnutí na jižním předměstí Bejrútu. Podle nejnovější bilance libanonských úřadů při náletu zemřelo nejméně jedenáct lidí a stovka dalších utrpěla zranění.

Hamás truchlí

Palestinské teroristické hnutí Hamás, které bojuje proti Izraeli v Pásmu Gazy a patří k nejbližším spojencům Hizballáhu, označilo páteční izraelský úder na Bejrút za „ničemný teroristický čin“. V reakci na smrt Nasralláha uvedlo, že truchlí, ale událost podle něj jen podporuje boj proti Izraeli. Izrael také v červenci zabil vysoce postaveného vůdce Hamásu Ismáíla Haníju. Hamás v prohlášení zmínil, že zabité představitele nahradí „generace vůdců, kteří jsou statečnější, silnější a odhodlanější vést boj“. „Stojíme při bratrech z Hizballáhu,“ uvedl v prohlášení.

Vysoce postavený představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí podle agentury Reuters uvedl, že atentát na Hasana Nasralláha vůli k odporu vůči Izraeli nezlomí. „Okupanti bitvu prohrají,“ řekl abú Zuhrí.

Jemenští povstalci hútíové, kteří jsou rovněž spojenci Hizballáhu, uvedli, že po Nasralláhově smrti budou ještě odhodlanější ve svém boji. Hútíové útočí v posledních měsících na lodě plující v Rudém moři i na samotný Izrael.

Erdogan mluví o genocidě

Irák vyhlásil kvůli Nasralláhovi tři dny smutku. Svůj zármutek na sociálních sítích vyjádřil například vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr. Na smrt Nasralláha v prohlášení reagoval i Islámský džihád, další palestinská teroristická skupina podporovaná Íránem. Islámský džihád uvedl, že dříve nebo později síly „odporu v Libanonu, Palestině a celém regionu donutí nepřítele zaplatit cenu za své zločiny a okusí porážku“.

K zastavení brutálních útoků Izraele vyzval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Libanon a libanonský lid jsou novými cíli izraelské politiky genocidy, okupace a invaze,“ prohlásil Erdogan, který v posledních měsících ostře kritizuje Izrael za bojové akce v Pásmu Gazy.

Biden: Izrael má právo na sebeobranu

Na událost již reagovali někteří západní státníci. Americký prezident Biden označil zabití Nasralláha za určitou „míru spravedlnosti“ pro jeho početné oběti. Spojené státy plně podporují právo Izraele bránit se proti skupinám podporovaným Íránem, zdůraznil. Šéf Bílého domu dále uvedl, že USA si přejí deeskalaci situace v Gaze a Libanonu prostřednictvím diplomacie.

Biden už rozhodl o posílení pozic amerických vojenských sil na Blízkém východě, aby se zabránilo agresi a snížilo riziko dalšího rozšíření konfliktu. Americké ministerstvo zahraničí také nařídilo části personálu velvyslanectví v Bejrútu odcestovat z Libanonu kvůli zhoršené bezpečnosti, píše Reuters.

Francouzský premiér Barnier prohlásil, že ho znepokojuje bezpečnost Francouzů v zemi. Italský ministr zahraničí Antonio Tajani uvedl, že je nutné vyvinout veškeré úsilí pro „obnovení dialogu mezi stranami konfliktu“. Obě země mají v Libanonu několik tisíc vojáků v rámci mise OSN UNIFIL, která působí na jihu země.

Český prezident Petr Pavel zmínil, že je to potenciál k další eskalaci situace na Blízkém východě. „Jenom věřím, že všichni účastníci, ať už je to Írán, nebo Libanon, nechtějí velký konflikt, stejně tak jako Izrael nemá určitě zájem na tom, aby se na Blízkém východě rozhořel velký konflikt,“ uvedl prezident. Světové mocnosti jako USA, Rusko a Čína by podle prezidenta měly apelovat na všechny „hráče“, aby se udrželi, pokud možno, v mezích.

O Nasralláhově osudu panovaly nejasnosti od mohutného izraelského úderu na ústředí libanonského hnutí na jižním předměstí Bejrútu. Nasralláh vedl Hizballáh více než tři desetiletí, uvedla agentura AP.

Načítání...