Francouzi demonstrovali proti novému premiérovi

Tisíce lidí po celé Francii v sobotu demonstrovaly proti jmenování pravicového politika Michela Barniera premiérem. Průvody se podle francouzských médií sešly v Paříži, Nantes, Rennes nebo Nice. Menší či větší protestní akce byly ohlášeny ve 150 městech a obcích. K demonstracím proti francouzskému prezidentu Emmanuelu Macronovi ještě před Barnierovým jmenováním vyzvala levice, která sice vyhrála volby, ale nedostala šanci sestavit vládu.

Předčasné parlamentní volby ve Francii po druhém kole v červenci vyhrála levicová koalice Nová lidová fronta (NFP), která ale nezískala většinu. Tu však nemají ani druzí centristé, kteří podporují prezidenta Macrona, ani třetí krajně pravicové Národní sdružení (RN) kolem Marine Le Penové a Jordana Bardelly. Po dvou měsících vlády kabinetu v demisi Macron ve čtvrtek jmenoval premiérem bývalého ministra zahraničí, někdejšího eurokomisaře a vyjednavače za EU v době brexitu Michela Barniera.

„160 tisíc lidí v Paříži, 300 tisíc napříč celou zemí: naprosto masivní mobilizace proti Macronovu autoritářskému uchopení moci, revolta mládeže, která probudí Francii,“ napsala na síti X předsedkyně poslanců krajně levicové strany Nepodrobená Francie (LFI) Mathilde Panotová, která patřila k pořadatelům akce. Podle policejní prefektury však bylo na demonstraci v Paříži jen přibližně 26 tisíc lidí.

Pařížské náměstí Bastily se kolem 14:00 zaplnilo studenty a stoupenci krajně levicové strany LFI, píše Le Figaro. Lídr LFI Jean-Luc Mélenchon už od čtvrtka hovořil o ukradených volbách či zradě na voličích a v soboru se přišel postavit do čela pařížského průvodu. Mládež tam 73letého politického matadora vítala, zatímco vyjadřovala svůj nesouhlas se jmenováním stejně starého Barniera premiérem.

Šéf socialistů Olivier Faure v sobotu uvedl, že Macron je pod poručnickým dohledem krajně pravicových politiků. Bardella prohlásil, že bez jeho strany RN se nic neschválí a že hodlají Barnierovy kroky bedlivě sledovat. Barnier Bardellovi přes média vzkázal, že jako premiér bude „pod demokratickým dohledem všech Francouzů“ a řekl, že vlády v posledních letech nepracovaly dostatečně kolektivně.

Události: Protesty ve Francii (zdroj: ČT24)

Barnier vyrazil na první oficiální cestu

„Popírání demokracie“ nebo „pro tohle Francouzi nehlasovali“, byla nejčastější hesla na všech protestech. Shoda panovala také na kritice prezidenta Macrona a ozývaly se výzvy k jeho odstoupení. Demonstranti měli možnost podepsat i petici s tímto záměrem.

V Nantes demonstrovalo podle policie 2500 lidí, podle pořadatelů osm tisíc. Poklidný pochod v Rennes přitáhl 4800 lidí. V Nice šlo za nápisem „braňme naši demokracii“ asi tisíc lidí. V Marseille měli demonstranti vlajky strany LFI, ale také palestinské vlajky. Podle policie tam bylo 3500 účastníků, podle pořadatelů přišlo dvanáct tisíc lidí.

Nově jmenovaný premiér Barnier v sobotu bez ohledu na demonstrace vyrazil na svou první oficiální cestu. V pařížské nemocnici Necker se setkal s pracovníky ve zdravotnictví a zúčastnil se kulatého stolu. Uvedl, že ani jeho vláda nebude konat zázraky, ale že „veřejné zdravotnictví bude jednou z priorit vlády“, píše web stanice BFM TV.