Severoirští unionisté řekli ne. Pro Johnsonovu vládu a brexit je to problém

Události: Severní Irsko má obavy, jak dopadne brexit (zdroj: ČT24)

Návrhy k brexitové dohodě, o nichž jedná Londýn se zástupci Evropské unie, odmítla severoirská protestantská strana DUP. Vadí jí body ohledně cel a spolurozhodování. DUP v prohlášení uvedla, že nemůže podpořit plán takový, jaký nyní je.

„Nemůžeme podpořit návrhy ohledně cel, ohledně spolurozhodování, nejasnosti panují i kolem daně z přidané hodnoty,“ uvedli zástupci DUP.

Jejich podpora je přitom považována za zásadní pro to, aby premiér Boris Johnson dohodu dokázal prosadit v britském parlamentu včas před 31. říjnem, kdy hodlá svou zemi z Evropské unie vyvést. Oznámení označují britská média za tvrdou ránu pro Johnsona.

Řada stoupenců brexitu z řad premiérových konzervativců dala v minulosti najevo, že jejich podpora pro brexitovou dohodu závisí na tom, zda s ní budou souhlasit severoirští unionisté. „Hlasoval jsem pro vystoupení z Evropské unie. Nelíbila se mi pravidla EU, jak nás omezují. Ale stal se z toho cirkus,“ myslí si umělec Austin Clarke z Belfastu.

DUP nechce odlišná pravidla pro Severní Irsko

DUP v prohlášení ujistila, že s vládou dál pracuje na dosažení dobré dohody. „Budeme pokračovat v jednáních s kabinetem, abychom dosáhli rozumné dohody, která bude výhodná pro Severní Irsko a ochrání ekonomickou a ústavní jednotu Spojeného království,“ uvedla strana ve čtvrtek ráno.

Britský deník The Guardian v úterý přinesl informaci, že Johnson přistoupil na to, aby se celní kontroly prováděly v Irském moři. Severní Irsko by tak fakticky zůstalo v celní unii s EU, i když by z ní Spojené království vystoupilo.

Rozhodnutí severoirské strany přichází v okamžiku, kdy se představitelé členských států Evropské unie scházejí na summitu v Bruselu, kde se po intenzivních rozhovorech z posledních dnů dosáhlo kompromisu ohledně textu rozlukové dohody. 

Obavy z nové vlny násilí

Necelé dva miliony obyvatel Severního Irska žijí pod tlakem, který brexitové hádky jen zhoršují. „Lidé jsou z toho velmi stísnění. Politická situace je velmi složitá. Ale vědí, že se nechtějí vracet k násilí,“ podotkl expert na Severní Irsko z Ulsterské univerzity Duncan Morrow.

Severoirský Belfast je dál plný vlajek a emblémů, které připomínají znepřátelené tábory při sektářském násilí s tisícovkami mrtvých. Teroristé nevzdávají plán na sjednocení Irska. „EU, Britové a 26 vlád zemí neustále mluví o hranici, jako by tam byla dvě minuty a byla to jen otázka brexitu,“ prohlásila mluvčí teroristické skupiny Nová IRA.

Teroristé letos zastřelili severoirskou novinářku. Pouhé dva týdny před brexitem hrozí novým násilím. „Irská republikánská armáda si vyhrazuje právo útočit na všechny, kteří udržují ilegální okupaci podél hranice,“ konstatovala mluvčí skupiny Nová IRA.