Guardian hlásí průlom v dohodě o brexitu. Celní kontroly prý budou mezi Británií a Severním Irskem

Britský deník The Guardian napsal na svém webu, že jednání o brexitu se odblokovala. Premiér Boris Johnson prý přistoupil na to, aby se celní kontroly prováděly v Irském moři. To by znamenalo, že Severní Irsko fakticky zůstane v celní unii s EU, i když z ní Spojené království vystoupí. The Guardian získal informaci od britských i unijních vyjednavačů.

Přesné postavení Severního Irska zatím není známé. Deník upozorňuje, že formálně by s Británií zřejmě zůstalo v jednotném celním prostoru vně celní unie s EU, ve skutečnosti by se však řídilo pravidly EU.

Pokud se na tom strany skutečně dohodnou, bude to Johnson muset prosadit ještě v britském parlamentu.

Demokratická unionistická strana (DUP) zastupující severoirské anglikánské unionisty už podle agentury Reuters prohlásila, že takové uspořádání nepodpoří. Předchozí vláda Theresy Mayové se na většinu v parlamentu spoléhala právě na deset poslanců DUP, proto faktickou celní hranici mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království odmítala. Johnson však většinu nemá ani s nimi.

Hrozba násilí

Vyjednavači prý informovali deník, že návrh dohody o brexitu by mohli zveřejnit ve středu ráno. Ve čtvrtek začíná dvoudenní summit EU, který se tématu bude věnovat.

Agentura Reuters s odvoláním na své zdroje napsala, že hovořit o hotové brexitové dohodě je „předčasné“. Podle dřívějšího prohlášení unijního vyjednavače Michela Berniera měl Londýn splnit i další podmínky. Brusel například chtěl, aby kontrola dodržování hraničního režimu spadala do pravomocí unijního soudu. Nelíbily se mu také četné celní výjimky pro malé a střední firmy, kterých je v Severním Irsku většina.

Otázka celnic je nejspornějším bodem brexitového vyjednávání. Kdyby se totiž celníci objevili na hranici Irska a Severního Irska, hrozí obnovení násilností mezi tamními katolickými republikány a anglikánskými unionisty. Johnson proto v posledních dnech naznačoval, že kontroly by se mohly provádět jinde. Kde přesně a v jaké podobě, však dosud nezveřejnil.

Není jasné, s jakou intenzitou by proti celním kontrolám mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království protestovali severoirští unionisté. 

Díky zprávám o brzkém uzavření brexitové dohody výrazně posiluje libra. Vůči dolaru zdražuje ze stejného důvodu i euro. Jednotná evropská měna si k dolaru kolem 17:30 našeho času připisuje 0,1 procenta na 1,1040 dolaru, libra dokonce 1,15 procenta na 1,2753 dolaru.