Premiéři Británie a Irska vidí cestu k dohodě o brexitu

Britský premiér Boris Johnson a jeho irský protějšek Leo Varadkar po setkání prohlásili, že „vidí cestu k možné dohodě“ o brexitu. Podle komentátorů je to pozitivní zpráva, protože se vesměs očekávalo, že schůzka žádný výsledek nepřinese. Současný termín brexitu je 31. října.

Žádné konkrétní detaily týkající se výsledků jednání politici neodtajnili. Uvedli pouze, že schůzka byla „podrobná a konstruktivní“ a že se soustředila na řešení celních otázek. „Oba (premiéři) se dál domnívají, že uzavření dohody je v zájmu všech stran. Shodli se na tom, že vidí cestu k možné dohodě,“ stojí v jejich prohlášení.

Předsedové irské a britské vlády se domluvili, že budou v jednáních dál pokračovat. V pátek se má setkat britský ministr pro brexit Stephen Barclay s unijním vyjednavačem Michelem Barnierem.

Poslední šance

Varadkar ve středu uvedl, že bude „velmi těžké“ dohodu uzavřít do data brexitu, tedy do 31. října. Čtvrteční schůzku za zavřenými dveřmi tak média chápala jako poslední šanci, jak dostat jednání o brexitu ze slepé uličky a uzavřít dohodu.

Johnson minulý týden zaslal do Bruselu návrh na řešení sporu kolem takzvané irské pojistky, která je hlavním problémovým bodem brexitové dohody. Na základě známých částí navrhovaného mechanismu by Severní Irsko v podstatě zůstalo v unijním jednotném trhu, ale společně se zbytkem Británie by bylo mimo celní unii EU. Celní kontroly by se prováděly v přístavech v Irském moři a někde v Severním Irsku mimo hranici. Z toho však mají mnozí obavy, protože vznik fyzických celnic i mimo hranici by mohl vyprovokovat násilnosti.