Sesuv půdy v Norsku zranil deset lidí, 12 se pohřešuje

Deset lidí utrpělo zranění a 12 je nezvěstných po sesuvu půdy na jihu Norska. Brzy ráno smetl více než desítku domů v obci Gjerdrum, asi 30 kilometrů severně od Osla, uvedla podle agentury Reuters norská policie.

Šest zraněných bylo podle šéfa záchranářů Rogera Pettersena převezeno do nemocnic. Pátrací a záchranné práce mají pokračovat i přes noc.

„Byly tu dva mohutné dlouhé otřesy a já jsem si myslel, že odklízejí sníh nebo tak něco,“ řekl Öystein Gjerdrum televizi NRK. „Pak náhle přestala jít elektřina a jeden soused přišel ke dveřím a řekl, že se musíme evakuovat, tak jsem probudil svá tři vnoučata a řekl jim, ať se rychle obléknou,“ řekl Gjerdrum.

Pohřešovaní lidé jsou z domů z míst nejvíce zasažených sesuvem, ale dosud není jasné, zda byli uvnitř, nebo pryč nebo zda se jim podařilo uniknout, uvedla policie.

Na fotografiích z místa je patrný velký kráter s poničenými budovami na dně. Další stavení visí na hraně kráteru. Dosud se z oblasti evakuovalo kolem sedmi set lidí.

„Je to katastrofa,“ řekla premiérka Erna Solbergová poté, co místo katastrofy navštívila. „Mohli by tu být uvázlí lidé… ale zároveň si nemůžeme být jistí, protože jsou novoroční prázdniny, což znamená, že mohli být jinde,“ upozornila. Záchranné práce podle ní mohou trvat dny. Situace je totiž stále tak nestabilní, že není možné je podnikat jinak než z vrtulníků. Masy půdy se podle místních úřadů stále pohybují.

Jeden z největších sesuvů jílu v poslední době v Norsku se odehrál po vydatných deštích z posledních dnů.