Se třemi tunami kokainu přeplula Atlantik. Ve Španělsku poprvé zadrželi narkoponorku

Ponorka převážející drogy z Kolumbie a zadržená v neděli policií u severozápadního pobřeží Španělska měla na palubě přes tři tuny kokainu. Na černém trhu by se látka prodala za více než 100 milionů eur, což v přepočtu dělá asi 2,6 miliardy korun. Vyzdvižení plavidla ze dna komplikovalo špatné počasí. Podle deníku El País jde o první „narkoponorku“, jež přeplula Atlantik do Evropy a již se podařilo zadržet.

Ponorka dlouhá asi 20 metrů měla na palubě 152 balíků s kokainem, řekl Javier Losada, zástupce španělské vlády v Galicii. Právě v tomto autonomním regionu nedaleko hranic s Portugalskem se plavidlo podařilo zadržet poté, co překonalo asi 7 tisíc kilometrů z Kolumbie. Tříčlenná posádka se v neoprenech pokusila uplavat a jednomu z pašeráků se to povedlo.

Dva zadržení lidé z Ekvádoru skončili ve vazbě. Podle jejich výpovědi byl třetím členem posádky Španěl, po kterém policie stále pátrá. Vyšetřovatelé zatím neví, komu byl kontraband určen. Muselo ale jít o velký zločinecký gang, protože výroba ponorky, zhotovené speciálně pro tento účel, stála přes dva miliony eur, uvedl deník El País. Vyrobena byla podle něj tajně v Surinamu či Guayaně.

Zástupce španělské vlády: Jde o milník

„Šlo o historickou operaci, protože v Evropě bylo takové plavidlo zadrženo poprvé,“ řekl Losada. Podle něj se mezinárodní operace zapíše do dějin boje proti drogovým zločincům jako milník.

Losada také poděkoval úřadům USA, Británie, Brazílie a Portugalska, které se na zadržení ponorky podílely. Uvedl, že upozornění, že se přes Atlantik blíží podezřelé plavidlo, dostala španělská protiteroristická tajná služba 21. listopadu od mezinárodního protidrogového střediska MAOC. To sídlí v Lisabonu a pracují v něm experti několika zemí EU.

Policie podle deníku El País věděla už řadu let o tom, že narkokartely posílají do Evropy a Afriky drogy ponorkami, ale dosud se nepodařilo žádnou zadržet.