Ruští okupanti hlásí další útok na Krym. Ukrajinci zasáhli sídlo Černomořské flotily

Ukrajinské síly podnikly raketový útok na sídlo Černomořské flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymském poloostrově, uvedl v pátek na komunikační platformě Telegram Moskvou dosazený gubernátor města Michail Razvožajev. „Úspěšný“ zásah velitelství později potvrdila ukrajinská armáda. Podle informací na sociálních sítích, na které odkazuje agentura Unian, se výbuchy ozvaly i na dalších místech poloostrova.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při ukrajinském raketovém útoku na velitelství ruského černomořského námořnictva v Sevastopolu byl zabit jeden voják, informovala agentura Reuters. Později Moskva upřesnila, že daný armádní příslušník nezemřel, ale pohřešuje se. Razvožajev prohlásil, že nedošlo k žádným civilním obětem ani škodám na infrastruktuře. Podle ministerstva protivzdušná obrana údajně sestřelila pět ukrajinských raket.

K sídlu Černomořské flotily podle telegramových informačních kanálů dorazilo nejméně deset sanitek, uvedl portál Meduza. Na Telegramu se také šířily videozáznamy hustého dýmu, které údajně zachycují páteční útok, i fotografie poškozeného sídla flotily.

„Na místo se vydaly operativní služby. (…) Prosím o zachování klidu. Nezveřejňujte fotografie ani videa,“ napsal Razvožajev k útoku na sídlo flotily. Asi o čtvrt hodiny později informoval o nebezpečí dalšího útoku, ten podle něj ale již nehrozí. Obyvatele přesto vyzval, aby se vyhýbali centru města.

Ukrajinská armáda později v pátek oznámila, že její jednotky velitelství ruského černomořského námořnictva v Sevastopolu úspěšně zasáhly. Mluvčí ukrajinských sil Natalija Humenjuková pak k pátečním událostem na Krymu podle agentury Unian ironicky sdělila, že „začala sezona práskání“ a že míst na poloostrově, na kterých musejí Ukrajinci „zapracovat“, je ještě hodně.

Potřeba Rusy zaměstnat

Podle ukrajinské agentury Unian se na sociálních sítích šíří také informace o zaktivování protivzdušné obrany u letiště Belbek na ukrajinském poloostrově Krym, který od roku 2014 Rusko okupuje, a hlasitých zvucích v místech, kde jsou ruské vojenské posádky na základně Saky a Hvardijske. Poradce šéfa ruské správy Oleg Krjučkov podle TASS informoval o sestřelení rakety u krymského města Bachčisaraj.

„Ukrajinci dokazují Rusům, že Krym je pro ně dlouhodobě neudržitelný,“ uvedl ve vysílání ČT24 generálporučík ve výslužbě a bývalý velitel Výcvikového centra spojeneckých sil NATO Pavel Macko.

Ukrajinci teď okupovaný poloostrov nepotřebují obsadit, potřebují Rusy zaměstnat, dodal. „Rusové cítí tlak na vícero úsecích fronty a cítí tlak i ve svém operačním zázemí, to je něco, na co útočí Ukrajinci, na flotilu, útočí na velení této flotily. Viděli jsme útoky na letiště, to jsou ty klíčové formující operace, kterými Ukrajinci reálně ovlivňují další průběh války,“ připomněl.

Pavel Macko hovořil o ukrajinské protiofenzívě (zdroj: ČT24)