Rusové kradli talíře, ale i nejdůležitější dokumenty. Pracovníci černobylské elektrárny ohledávají škody

Události: Poškozený a vyrabovaný Černobyl (zdroj: ČT24)

Do uzavřené zóny kolem Černobylské atomové elektrárny se vracejí ukrajinští specialisté a pracovníci. Pomalu ohledávají rozsah škod způsobených ruskou okupací. Finanční ztráty ve výlučné zóně podle ukrajinského ministra životního prostředí Ruslana Strilece dosahují 2,5 miliardy hřiven (dvě miliardy korun).

Na dohled od černobylské elektrárny začíná jedno z nejkontaminovanějších území na světě, takzvaný Červený les. Vzhledem k úrovni radiace se doporučuje v těchto místech pobývat maximálně deset minut. Ruští vojáci se tu pohybovali déle než měsíc.

V místech, kam se nemá ani chodit, jednotky Kremlu vykopaly opevnění. Jinde půdu narušily výbuchy munice. Celkovou úroveň radiace ještě před pár týdny nešlo změřit. Rusové totiž ukradli hlavní počítačový server a s ním řadu dalších věcí.

V Černobylu vojáci vyrabovali centrum, které má na starosti kontrolu zóny. Z laboratoří zmizelo množství pevných disků s daty a také nebezpečný radioaktivní materiál používaný ke kalibraci, taktéž ukradených, dozimetrů.

Část věcí je zachráněna

Po dobu okupace byli v centru jen dva zaměstnanci. Zachránili důležité dokumenty. Tvrdí, že situace se zhoršila po první rotaci invazních jednotek.

„Objevili se lidé, kteří přišli už rozzuření. Chodili po domech, ostřelovali podniky, tak jako ten náš. Brali cennosti,“ potvrdil inženýr elektrárny Mykola Kucharenko.

Rusové z centra odvezli i příbory a talíře. Podle ředitele monitorovacího centra v Černobylu Mykoly Bespalije se ale vedle rabujících vojáků chodbami budovy pohybovali i lidé, kteří věděli, co mají hledat.

„Domníváme se, že v naší laboratoři byli přinejmenším specialisté Rosatomu,“ uvedl Bespalij.

Rusko své aktivity v zóně nekomentovalo. Radiace je na úrovních před okupací. Už ale nejde jen o to, jak ji udržet v mezích. Ukrajina navíc řeší, jak elektrárnu ochránit před invazí cizí armády.