Ruskou základnou na Krymu stovky kilometrů od fronty otřásly mohutné exploze

Hlasité exploze a černý dým zaznamenali svědci na západním pobřeží okupovaného Krymu ve směru ruské vojenské základny v Novofedorivce. Ta se přitom nachází dvě stě kilometrů od frontové linie. Podle Kommersantu se terčem útoku stala letecká základna a muniční sklady. Moskva popřela, že by šlo o útok, na základně podle Kremlu detonovala munice. Kyjev se od explozí distancoval.

Dva svědci podle agentury Reuters mluví o nejméně dvanácti explozích různé intenzity, k nimž došlo v rozmezí minuty. Tři z výbuchů byly velmi hlasité. Zhruba o půl hodiny později se ozval ještě jeden výbuch – dle svědků nejhlasitější ze všech – po němž se zvedly další dvě oblaka dýmu a prachu.

„Na Krymu napadli vojenské letiště a muniční sklady u letovisek Saky a Novofedorivka,“ napsal ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj z místních úřadů. „U letiště zahřměly výbuchy, první zazněl asi před půldruhou hodinou. Celkem jich bylo asi deset,“ cituje Kommersant.

Situaci zachycují videa kolující na sociálních sítích:

„Na letišti jsou výbuchy. Tady nám to rozbilo všechna okna,“ popsala šéfka sakského okresu Viktorija Kazmirovová podle ruské redakce BBC. „Výbuchů už bylo víc než deset. Dvacet kilometrů od Novofedorivky drnčí okna a v autech se spouštějí alarmy,“ dodal místní novinář.

Kyjev je s komentáři zdrženlivý, dle Kremlu vybuchla munice

K explozím na ruském vojenském letišti na Krymu se ukrajinská vojenská rozvědka podle listu Ukrajinska pravda odmítla vyjádřit. „Exploze postihly leteckou základnu okupantů, odkud vzlétala letadla bombardující Záporožskou, Mykolajivskou a Chersonskou oblast,“ zdůraznila ukrajinská tisková agentura Unian.

Bývalý poradce ukrajinského ministra vnitra Viktor Andrusiv napsal, že „Ukrajina dostala rakety o doletu 200 až 300 kilometrů a použila je“. Jeho tvrzení o získání raket s takovým dostřelem ale nelze ověřit. Oleksij Arestovyč z ukrajinské prezidentské kanceláře zažertoval o zhoubnosti ruského zvyku kouřit v blízkosti střelného prachu a naznačil, že příště by na řadě mohl být Kreml.

Ukrajinské ministerstvo obrany poznamenalo, že nezná příčinu výbuchů. „Chtěli bychom ale znovu zdůraznit důležitost bezpečnostních pravidel a to, že na nepovolených místech platí zákaz kouření,“ konstatoval úřad s odkazem na „incidenty“ z minulých měsíců na ruském území, za které podle ruských autorit mohly například cigaretové nedopalky.

Rusko tvrdí, že při explozích nedošlo k poškození žádného vybavení a nikdo nezemřel. Podle úřadů na Krymu si ale výbuchy vyžádaly nejméně jednu oběť a dalších pět lidí utrpělo zranění, včetně jednoho dítěte.

Základna v Novofedorivce se nachází na západním pobřeží poloostrova Krym, který Rusko ilegálně anektovalo v roce 2014. V metropoli Sevastopolu se nachází hlavní přístav ruské černomořské flotily. Dosud se bombardování a ostřelování Krymu vyhýbalo, připomíná agentura Reuters.