Na východě Ukrajiny explodoval muniční sklad. Úřady hovoří o sabotáži

Až 20 tisíc lidí muselo být evakuováno po sérii explozí v muničním skladu nedaleko východoukrajinského Charkova. Kyjevské úřady hovoří o sabotáži a zvyšují ostrahu všech muničních skladů v zemi. Podle policie nejsou žádné oběti na životech, zranění utrpěla pouze jedna žena, kterou zasáhl šrapnel při výbuchu.

Na základně Balaklija, která leží zhruba sto kilometrů od oblasti, kde ukrajinská armáda bojuje s proruskými separatisty, bylo podle agentury Reuters uskladněno na 138 tisíc tun munice.

Vojenský prokurátor Anatoly Matios na Facebooku oznámil, že k detonacím raket a dělostřelecké munice došlo ve tři čtvrtě na tři ráno místního času. Ohně a výbuchy, které k explozi skladu vedly, byly podle něj dílem sabotéra.

Ukrajina: Vražda ruského exposlance a výbuch muničního skladu (zdroj: ČT24)

Záchranné týmy začaly po prvních explozích evakuovat obyvatele přilehlých vesnic. Okruh evakuace se z původních pěti zvětšil na deset kilometrů od výbuchu.

Premiér Volodymyr Hrojsman na tiskové konferenci řekl, že záchranné akce a likvidace požáru mohou trvat až týden. Požár podle něj už zachvátil téměř polovinu objektu. V současné době je v zóně 50 kilometrů uzavřen vzdušný prostor pro všechna letadla.

Zbraně z hořícího skladu jsou podle ukrajinské televize určeny hlavně jednotkám, které bojují proti proruským povstalcům na východě země. Televize připomněla, že o podpálení tohoto skladu se někdo pokusil už v prosinci 2015. Při explozích, které v říjnu 2015 zasáhly muniční sklad ve městě Svatove v Luhanské oblasti, přišli o život dva lidé.

Podle agentury AFP jsou ukrajinské vojenské sklady, v nichž je munice často uložena jen s dodržením základních pravidel, často terčem proruských povstalců. Konflikt na východě Ukrajiny začal v roce 2014 a vyžádal si na 10 000 lidských životů.