Rusko zesílilo údery na ukrajinská města. V Oděse a Doněcké oblasti zemřelo šest lidí

Rusko znovu ostřelovalo ukrajinská města (zdroj: ČT24)

Šest lidí přišlo o život a nejméně šestnáct dalších utrpělo zranění při nočních ruských útocích na ukrajinskou Doněckou oblast a přístav Oděsa. V Kramatorsku byly zničeny desítky rodinných domů. Počet obětí úterního raketového úderu na Kryvyj Rih mezitím vzrostl na dvanáct.

Podle ukrajinské armády vyslalo Rusko na přístavní město Oděsa na jihu Ukrajiny čtyři střely Kalibr s plochou dráhou letu. Tři ze čtyř raket se ukrajinským vzdušným silám podařilo sestřelit, stejně jako devět ruských dronů. Informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Jedna z raket Kalibr zasáhla v Oděse sklad obchodního řetězce, následkem čehož vznikl požár, který se rozšířil na 400 metrů čtverečních. „Zahynuli tři zaměstnanci skladu a sedm dalších bylo zraněno,“ oznámilo velitelství armády s tím, že se pracuje na odstraňování trosek. Pod nimi se mohou nacházet ještě další lidé.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červen 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. července. Děkujeme za pozornost.

  • 23:39

    Tento týden byly na Ukrajině v důsledku ruské agrese zabity čtyři děti a dalších pět bylo zraněno. Napsala to tisková služba ukrajinské generální prokuratury na Telegramu.

  • 22:54

    Ruská armáda ostřelovala obytný dům v Antonivce – zraněna byla rodina s šestiletým dítětem. Na Telegramu o tom informoval náčelník Chersonské oblastní vojenské správy Oleksandr Prokudin.

    "Šestiletému chlapci bylo diagnostikováno zranění nohy středně těžkého stupně. Také 79letý muž a 42letá žena byli zraněni nepřátelským úderem," uvádí se ve zprávě.

Škody utrpělo také obchodní centrum, vzdělávací zařízení, komplex bytových domů, restaurace a obchody, v nichž bylo zraněno dalších šest lidí.

Možné snahy o přerušení zásobování

Mluvčí ukrajinského jižního velitelství Natalija Humenjuková podle ukrajinské agentury Unian prohlásila, že invazní jednotky se se svými údery na Oděsu zřejmě snaží zničit logistiku. Zasažený sklad obchodního řetězce, který se zabývá spotřebním zbožím, přitom nemá nic společného s vojenskými objekty, píše Unian.

„Co můžeme nyní konstatovat, je to, že to zasáhlo logistický objekt,“ uvedla Humenjuková. „Stejná situace se stala v Kryvém Rihu v Dněpropetrovské oblasti, která sousedí se Záporožskou oblastí – frontovou linií. Takže Oděská oblast, v chápání nepřítele, je logistickým centrem pro doplňování zásob jižních obranných sil,“ dodala mluvčí.

Oděsa se terčem ruských vzdušných útoků stává opakovaně. Naposledy v sobotu zemřeli v tomto jihoukrajinském městě tři lidé a více než dvě desítky byly zraněny.

Obchodní středisko v Oděse zničené při ruských úderech
Zdroj: Reuters/Press Service of the the Operational Command South of the Ukrainian Armed Forces

Raketové údery si ve středu v časných ranních hodinách vyžádaly oběti také ve dvou městech Doněcké oblasti. V Kramatorsku zemřeli dva lidé a dva další utrpěli zranění, v Kosťantynivce zemřel jeden člověk a jednomu dalšímu útok přivodil zranění, sdělil šéf Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. V Kramatorsku podle něj ostřelování zničilo nebo poškodilo asi 25 rodinných domů, v Kosťantynivce pak přes 55 domů.

Den smutku v rodném městě Zelenského

Počet mrtvých v důsledku úterního ruského útoku na bytový dům v Kryvém Rihu v jižní části Ukrajiny se zvýšil v noci na dvanáct, když jeden ze zraněných podlehl popáleninám, sdělil zástupce městské správy Oleksandr Vilkul.

Kryvyj Rih, rodné město ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ve středu drží den smutku.

Odplata za „překročené červené linie“

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle ruské agentury Interfax tvrdil, že při nočních vzdušných úderech ruské síly zasáhly „sklady munice, zbraní a vojenského materiálu zahraniční výroby“ a také „místa soustředění“ záloh ukrajinských ozbrojených sil a zahraničních bojovníků.

Útoky na ukrajinskou infrastrukturu jsou podle ruského prezidenta Vladimira Putina odplatou za to, že Kyjev údajně překračuje ruské červené linie. O jaké jde, ale vládce Kremlu neřekl.

Moskva zatím neplánuje vyhlásit další mobilizaci. „Nic takového teď nepotřebujeme, to za prvé. A za druhé, od letošního ledna jsme začali pracovat na podepisování smluv s nájemnými bojovníky. Povedlo se nám nabrat více než sto padesát tisíc lidí,“ uvedl Putin. 

Boje i ostřelování narušují plány řediteli Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafaelu Grossimu, který měl ve středu osobně zkontrolovat situaci v Záporožské jaderné elektrárně po zničení Kachovské přehrady. Návštěvu ale podle Ukrajinců odložil až na čtvrtek s tím, že čeká na bezpečnější podmínky pro přesun.

Vojenský expert Pavel Macko k aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Expert: Hlavní protiúder teprve přijde

Ukrajina v posledních dnech zintenzivnila útoky podél tisíc kilometrů dlouhé frontové linie v počátečních fázích protiofenzivy s cílem osvobodit území obsazené Rusy. Hlavní vojenský úder se ale teprve chystá, míní vojenský expert a generálporučík ve výslužbě Pavel Macko.

„Ukrajinci vedou na větším úseku taktické útoky, jejichž cílem je proniknout přes obranu, donutit ruskou stranu reagovat a povolávat zálohy. Když se Rusové začnou přesouvat, vytvářejí tím dobré cíle pro HIMARSY a další prostředky, které mají Ukrajinci k dispozici. Ani jeden z těchto taktických útoků ale nemusí být tím hlavním operačním směrem, kde by zkoncentrovali rozhodující síly pro rozhodující útok. Ukrajinci zatím nasadili asi jen čtvrtinu svých sil,“ podotkl Macko.

Očekávání by podle něj měla být realistická. „Ukrajinci by se neměli nechat zatlačit do atmosféry, že tohle je jejich poslední šance, a když to nevyjde, tak je začne Západ tlačit k jednacímu stolu. Pravda je taková, že Ukrajinci sice dostávají zbraně od Západu, ale dostávají jich málo a pomalu. Jsou to Ukrajinci, kdo musí tento boj vybojovat a kteří umírají na bojišti,“ poznamenal expert.

Mluvčí generálního štábu ukrajinské armády podle agentury AP sdělil, že Rusové v poslední době zintenzivnili vzdušné údery, zatímco ukrajinští vojáci podle něj postoupili na několika úsecích fronty. Konašenkov naopak tvrdil, že snaha Ukrajinců o postup byla v uplynulém dni neúspěšná ve třech lokacích Doněcké a Záporožské oblasti a ukrajinská armáda „utrpěla značné ztráty“.

Podobná tvrzení znepřátelených stran není možné ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit.

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné analýze vývoje bojů ve středu konstatovalo, že v posledních dvou týdnech se zvýšil počet ruských „taktických bojových vzdušných výpadů“, zejména nad jižní Ukrajinou. „Téměř jistě se jedná o reakci na zprávy o zvýšené intenzitě ukrajinských ofenzivních operací,“ domnívají se Britové.

Spojené státy a další partneři v úterý oznámily další mnohamiliardový balíček vojenské pomoci pro Kyjev včetně sofistikovaných zbraní a munice.

Podle Zelenského protiofenziva bez západní techniky nemá šanci na úspěch. „Jedině tehdy, až Rusko nebude schopné fyzicky útočit na naše města a vesnice díky našemu nebeskému štítu, tak si teroristický stát uvědomí, že neexistuje žádná jiná možnost než mír pro Ukrajince a prohra pro Rusko,“ zdůraznil ukrajinský prezident.