Rusko obsadilo Soledar, tvrdí jeho ministerstvo obrany i americký institut. Zelenskyj to popírá

Ruské invazní síly pravděpodobně obsadily většinu, ne-li celé město Soledar v Doněcké oblasti, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Podle jeho analytiků však nejde o operačně významný vývoj – označili ho za „malé vítězství“ pro ruskou armádu, které pravděpodobně není předzvěstí brzkého obklíčení nedalekého většího města Bachmut, které se Rusové pokoušejí dobýt už řadu měsíců. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním vystoupení uvedl, že ukrajinské síly pokračují v bojích s ruskými jednotkami v Soledaru i dalších městech na východní Ukrajině.

„Geolokační záběry zveřejněné 11. a 12. ledna naznačují, že ruské síly pravděpodobně kontrolují většinu, ne-li celý Soledar. Pravděpodobně vytlačily ukrajinské síly ze západních okrajů obce,“ uvádí ve své zprávě ISW.

Institut si rovněž všímá toho, že ukrajinský generální štáb informoval o tom, že ukrajinští obránci odrazili ruské útoky proti osadě Silj v Doněcké oblasti, což je obec vzdálená přes kilometr severozápadně od Soledaru a leží za předchozími ukrajinskými pozicemi. „Ukrajinský generální štáb a další vysoce postavené vojenské zdroje většinou neinformovaly o tom, že ukrajinské síly 12. ledna odrazily ruské útoky proti Soledaru, jak tomu bylo dříve,“ upozorňuje dále americký institut.

Část ukrajinských vojáků ustupuje ze Soledaru, uvedl v pátek večer také reportér stanice CNN, který se spolu se svým štábem nachází jen pár kilometrů od východoukrajinského města.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a generální štáb ukrajinských ozbrojených sil však v pátek v noci uvedli, že boje o Soledar pokračují, a popřeli ruská tvrzení, že město již spadá pod kontrolu Moskvy. 

Události, komentáře: Plukovník v záloze Zdeněk Petráš o bitvě o Soledar (zdroj: ČT24)

„Je naivní si myslet, že z otevřených zdrojů a z informací médií bude veřejnost informována o situaci na bojišti. Informace o tom budou až s poměrně delším časovým odstupem,“ uvedl v Událostech, komentářích plukovník v záloze Zdeněk Petráš z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií Univerzity obrany.

Prohlášení obou stran konfliktu se rozcházejí

Ruské zdroje podle amerického institutu ke 12. lednu tvrdily, že ruští vojáci „čistí“ Soledar od zbývajících ukrajinských sil, a ruští vojenští blogeři ve čtvrtek zveřejnili záběry bojovníků z Wagnerovy žoldnéřské skupiny, jak se volně procházejí po Soledaru.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se vojáci města zmocnili ve čtvrtek večer. Mluvčí ministerstva Igor Konašenkov tvrdil, že dobyli město pomocí nepřetržitých úderů letectva, raketových vojsk a dělostřelectva na pozice ukrajinských ozbrojených sil.

Podle Konašenkova plná kontrola umožňuje odříznout zásobovací trasy a zablokovat a obklíčit ukrajinské jednotky v Bachmutu, který se nachází několik kilometrů jihozápadně od Soledaru a Rusko se ho snaží dobýt už měsíce.

Horizont ČT24: Aktuální situace na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Podle ukrajinské státní agentury Ukrinform se k situaci v Soledaru vyjádřila na Telegramu náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová. „Noc v Soledaru byla horká, boje pokračovaly. Nepřítel vrhl téměř všechny hlavní síly na doněcký směr a udržuje vysokou intenzitu ofenzivy,“ napsala Maljarová. Poznamenala, že ukrajinští vojáci se statečně snaží udržet obranu.

„Boje se odehrávají v samotném městě. Informace o tom, že se ukrajinské síly stáhly ze Soledaru, není pravdivá. Boje tam pokračují,“ prohlásil mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj podle ruskojazyčného webu stanice BBC a podotkl, že nepřítel tam má převahu, jelikož k Soledaru vrhnul maximum svých sil.

„Všechny dostupné důkazy naznačují, že ukrajinské síly už v Soledaru neudržují organizovanou obranu. Prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z 12. ledna, že ukrajinské síly v Soledaru udržují pozice, se může týkat obranných pozic v blízkosti Soledaru, ale ne ve městě samotném,“ napsal Institut pro studium války.

Prigožin tvrdí, že jeho žoldáci kontrolují město

Dobytí Soledaru by také představovalo symbolické vítězství pro muže, který řídí Wagnerovu skupinu, Jevgenije Prigožina. Ten často kritizuje řízení „speciální vojenské operace“ na Ukrajině ze strany ruského ministerstva obrany. Prigožin v úterý pozdě večer prohlásil, že Wagnerovy síly mají město zcela pod kontrolou.

V krátkém rozhovoru pro CNN uvedl mluvčí Čerevatyj, že „boje v Soledaru probíhají. Ozbrojené síly Ukrajiny a další obranné síly se přeskupují“. Domněnku, že ruské síly kontrolují Soledar, označil za „informační operaci“.

Páteční prohlášení Moskvy připisuje dobytí města ruským jednotkám a letectvu, aniž by zmínilo roli Wagnerovy skupiny, poznamenala agentura Reuters. Moskva informovala o dobytí Soledaru dva dny po změně v ruské armádě, kdy ministr obrany Sergej Šojgu jmenoval velitelem ruských jednotek na Ukrajině náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

Někteří analytici to považují za krok, jenž má zpražit Prigožina a zároveň postavit Gerasimova případně do role obětního beránka, pokud se válka bude nadále vyvíjet pro Rusko špatně, napsal Reuters.

Strategický význam není velký, tvrdí ISW

Ukrajinský generální štáb ve své páteční ranní operační svodce informoval o odražení ruských útoků u sedmnácti obcí na východě Ukrajiny za uplynulý den, ale Soledar v ní v této souvislosti nezmiňuje. O tomto městě píše v souvislosti s dalšími obcemi na východě Ukrajiny, které se podle něj staly terčem nepřátelské palby. Velení ukrajinských sil mimo jiné rovněž informuje o odražení ruských útoků na Bachmut.

O dobytí tohoto ukrajinského města Rusové usilují už měsíce a podle některých analytiků by dobytí Soledaru, o jehož strategickém významu se vedou debaty, umožnilo lepší přístup k Bachmutu a zkomplikovalo zásobování ukrajinských obránců.

ISW se nicméně ve své poslední zprávě domnívá, že „ruské informační operace“ význam Soledaru zveličily. Jeho dobytí institut označuje za přinejlepším taktické „Pyrrhovo vítězství“ pro Rusko.

Institut soudí, že obsazení Soledaru neumožní ruským silám získat kontrolu nad důležitými ukrajinskými zásobovacími trasami do Bachmutu ani lépe rozmístit své síly k obklíčení města v krátkodobém horizontu. Rusko podle ISW při dobývání Soledaru značně vyčerpalo své síly, které mu budou chybět u Bachmutu. 

Další postup by mohl směřovat ke Krasne Hore

Server Meduza píše, že dobytí Soledaru by pro Kreml znamenalo víc než vojenský a politický úspěch. Otevřelo by možnost pro obsazení Bachmutu, vzdáleného asi deset kilometrů jižně od Soledaru, a Siversku, vzdáleného asi dvacet kilometrů severně.

Pokud by Rusko přeťalo silnici z Bachmutu do Siversku, kam část ukrajinských vojáků ustoupila ze Soledaru, bude přímá cesta mezi ukrajinskými jednotkami v těchto místech přeťata. Pro jejich velení by to ale neznamenalo bezprostřední katastrofu, protože Bachmut i Siversk jsou bezpečně spojeny jinými silnicemi s hlavní týlovou základnou Ukrajiny v Kramatorsku.

Aby mohla ruská strana obklíčit Bachmut, musela by se zmocnit dálničního uzlu v Krasne Hore severně od města a opevněného prostoru v obci Kliščijivka na jihu.