Ruské střely v Kyjevě zranily přes padesát lidí. Poškodily dětskou nemocnici a obytné domy

Kyjev se už podruhé tento týden stal terčem ruského vzdušného úderu. Ukrajinské letectvo ohlásilo likvidaci všech deseti balistických střel, které podle něj na metropoli směřovaly. Kvůli dopadům jejich trosek však utrpělo zranění nejméně 53 lidí včetně šesti dětí. Poškozené jsou tři desítky budov ve čtyřech kyjevských čtvrtích i dětská nemocnice, uvedly ukrajinské úřady. Útoku ruskými drony čelila Oděská oblast, kde jeden člověk zemřel.

Série hlasitých explozí zněla Kyjevem kolem třetí hodiny ranní (kolem druhé středoevropského času), napsala agentura AP, podle níž zafungovala ukrajinská protivzdušná obrana. Podle Reuters jsou v některých domech vytlučená okna a vyděšení obyvatelé vybíhali na ulici, aby zhodnotili škody. Na jednom místě trosky střely vyryly v zemi kráter a zničily zaparkovaná auta. Nejvíce škody úlomky střel napáchaly v Dniprovské čtvrti na východě metropole.

Podle ukrajinského generálního štábu Rusové v noci na středu útočili balistickými střelami typu Iskander-M a také raketami S-400, které jsou sice určeny pro protivzdušnou obranu, ale invazní vojska je opakovaně používají i na pozemní cíle. O možném použití těchto typů střel hovořil už po pondělním ruském útoku mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat, který podle webu Ukrajinska pravda upozornil, že se odpalují ze země, mohou letět po balistické trajektorii a je obtížnější je zachytit než střely vypouštěné z letadel.

V jiných částech země – zejména v Oděské oblasti – ve středu ukrajinská armáda podle svých vyjádření sestřelila deset ruských dronů. Oblastní správa později uvedla, že v důsledku útoku zemřel dvaačtyřicetiletý muž, který utrpěl dvakrát zástavu srdce, a padesátiletý muž je s popáleninami ve vážném stavu v nemocnici.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na platformě Telegram ocenil Západem poskytnuté systémy protivzdušné obrany. O jejich účinnosti podle něj nelze pochybovat.

Následky ruského útoku na Kyjev
Zdroj: Reuters/Valentyn Ogirenko

Zelenskyj žádal o další protivzdušnou obranu

Prezident Volodymyr Zelenskyj na stejném kanále poděkoval partnerům Ukrajiny i jejím vojákům. „Zrovna v úterý jsme se s americkým prezidentem Joem Bidenem dohodli, že budeme pracovat na zvýšení počtu systémů protivzdušné obrany na Ukrajině. Teroristická země ukázala, jak důležité je toto rozhodnutí,“ napsal Zelenskyj s odkazem na Rusko a podotkl, že „každý další“ systém protivzdušné obrany i rakety do nich jsou důležité.

Zásoby raket protivzdušné obrany i další munice se podle AP na Ukrajině tenčí, což přimělo Zelenského tento týden k návštěvě Washingtonu, kde se snažil přesvědčit Kongres, aby schválil financování další pomoci jeho vlasti, která se brání ruské agresi.