Roste tlak na Mezinárodní olympijský výbor, aby se Rusové a Bělorusové nemohli účastnit Her v Paříži

Události: Spor o (ne)účast Rusů a Bělorusů na olympiádě 2024 v Paříži (zdroj: ČT24)

Proti startu ruských a běloruských sportovců na letních olympijských hrách v Paříži se vyslovili zástupci 35 zemí, mezi nimi byly například Spojené státy, Německo či Austrálie. Jednání se na dálku zúčastnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prohloubil se tak spor s Mezinárodním olympijským výborem (MOV), který navrhl možnost, aby sportovci Ruska a Běloruska startovali pod neutrální vlajkou. Pokud by si MOV prosadil svou variantu, uvažují některé státy o bojkotu. Česko ho odmítá, ale udělá maximum pro to, aby se MOV svých úvah vzdal.

Případným bojkotem při jakékoliv účasti běloruských a ruských sportovců zatím pohrozila Ukrajina a podporu jí vyjádřilo Polsko nebo skandinávské a pobaltské země.

„Dal jsem jasně najevo, že tuto variantu nemůžeme vyloučit. V situaci, kdy nebudeme mít jinou možnost, si budeme muset vybrat, jestli my nebo oni,“ řekl polský ministr sportu a turismu Kamil Bortniczuk, který však věří, že bojkot nebude nezbytný, když na zákaz startu tlačí i silní hráči jako USA či Velká Británie. 

Uvedl, že většina účastníků byla pro absolutní vyloučení ruských a běloruských sportovců. „Většina hlasů – s výjimkou Řecka, Francie a Japonska – byla právě v tomto tónu,“ sdělil podle agentury Reuters. Dodal, že vytvoření týmu uprchlíků, který by zahrnoval ruské a běloruské disidenty, by mohlo být kompromisním řešením.

„Jasně jsem vyjádřila postoj Velké Británie: Dokud bude (ruský vůdce Vladimir) Putin pokračovat ve své barbarské válce, Rusko a Bělorusko nesmí být zastoupeny na olympiádě,“ uvedla britská ministryně sportu Lucy Frazerová. 

Spor Kyjeva a vedení Mezinárodního olympijského výboru

„Rusové jsou olympijskými šampiony ve zločinech proti civilistům. Mají zlatou medaili v deportaci dětí a ve znásilňování žen,“ řekl k tomu bývalý ukrajinský boxer Vladimir Klyčko.

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach označil postoj Kyjeva za nátlak a vyzval k jeho ukončení. Bojkot by podle něho porušoval olympijskou chartu. Zmínil také, že podle Organizace spojených národů je vyloučení Rusů a Bělorusů diskriminující. Bach dodal, že MOV navíc zatím tuto záležitost ještě konkrétně neprojednával.  

Zatímco Anne Hidalgová, starostka hostitelského města Paříže, prohlásila, že ruští sportovci by se neměli účastnit, organizátoři Her prohlásili, že se budou řídit rozhodnutím MOV v této otázce.

Sportovci pod hlavičkou Ruska nezávodí na Hrách už sedm let. Kvůli státem řízenému dopingu reprezentovali pod neutrální vlajkou. Od roku 2016 se olympiád naopak účastní tým uprchlíků. 

Letní olympijské hry 2024 se mají konat od 26. července do 11. srpna.