Česko odmítá bojkot olympijských her. Chce tlačit na vyloučení Rusů, oznámil Lipavský

Jan Lipavský hovořil o bojkotu OH (zdroj: ČT24)

Bojkot olympijských her v Paříži v roce 2024, pokud by tam startovali ruští a běloruští sportovci, odmítá nejen Český olympijský výbor (ČOV), ale také Národní sportovní agentura (NSA) a ministerstvo zahraničí. Shodli se na tom jejich vedoucí představitelé na společné schůzce, informoval ministr Jan Lipavský (Piráti). Vedoucí představitelé českého sportu i vláda hodlají udělat maximum pro to, aby přiměli Mezinárodní olympijský výbor vzdát úvahy o umožnění startu sportovců ze zemí, které už bezmála rok útočí na Ukrajinu.

Předseda ČOV Jiří Kejval, šéf NSA Ondřej Šebek a Lipavský s účastí Rusů a Bělorusů pod pěti kruhy nesouhlasí. Na rozdíl od jiných zemí ale Česko bojkotem olympijských her hrozit nebude.

„Určitě si nemyslím, že bychom měli jít cestou nějakých bojkotů. Na tom panuje shoda. Za studené války Moskva ukázala, jak to nedělat, jak k tomu nepřistupovat. Máme sportovce, kteří celou kariéru věnují tomu, aby mohli startovat na olympijských hrách. Naší rolí není někomu zakazovat účast na olympijských hrách. Naší rolí je zasadit se o to, aby olympijské hry reprezentovaly olympijské ideály,“ řekl Lipavský.

Všichni účastníci jednání považují účast Rusů a Bělorusů v Paříži, byť by to bylo v neutrálních barvách, za nepřípustnou. „Olympijské hry jsou o nějaké myšlence, nějakých ideálech a ruská strana je totálně pošlapala. Na Ukrajině zahynulo 231 sportovců a trenérů. Rusko porušilo princip olympijského míru. Sedmdesát procent ruských sportovců jsou příslušníci ozbrojených složek,“ připomněl ministr. 

Události: Čeští funkcionáři o účasti Rusů na Olympiádě (zdroj: ČT24)

Nesouhlas ČOV znovu zdůraznil jeho předseda Kejval. „Podporujeme platné sankce a nevidíme důvod na nich nyní cokoliv měnit. V tom jsme zajedno. Je důležité zamezit tomu, aby olympijské hry posloužily ruské propagandě,“ uvedl v tiskové zprávě, kterou poskytla NSA.

Její předseda Šebek společné české stanovisko prezentoval na on-line konferenci evropských ministrů sportu, kterou organizovali Britové. „Vzhledem k tomu, že ruská agrese nadále probíhá, nevidíme v tuto chvíli důvod k rozvolnění opatření omezujících účast ruských a běloruských sportovců,“ řekl.

Šebek informoval účastníky o nesouhlasu Česka, který vedle sportovních funkcionářů vyjádřili také premiér Petr Fiala (ODS) a nově zvolený prezident Petr Pavel. Jakoukoliv formu účasti Rusů a Bělorusů na mezinárodních sportovních soutěžích po dobu trvání války na Ukrajině odmítla většina zúčastněných států.

Hry nemůžou sloužit válečné propagandě

Vrcholní sportovní funkcionáři se s ministrem zahraničí domluvili, že budou další postup v následujících týdnech a měsících koordinovat. „Ta otázka je velice politická a koordinace a vzájemný dialog jsou důležité. My jako Česká republika musíme udělat všechno pro to, aby olympijské hry nemohly sloužit válečné propagandě,“ dodal Lipavský.

MOV uvažuje o tom, že by vybraným sportovcům z Ruska a Běloruska umožnil start v Paříži jako neutrálním. Proti tomu se ohradila Ukrajina, pohrozila bojkotem Her a v dopise k tomu vyzvala i ostatní členy olympijského hnutí.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach vyzval Ukrajinu, aby přestala bojkotem hrozit. Šlo by podle něj o porušení olympijské charty. Zmínil také, že podle Organizace spojených národů je vyloučení Rusů a Bělorusů diskriminující.

Kejval prý před čtrnácti dny s Thomasem Bachem hovořil. „Je to stejný člověk jako jsme my a věci vnímá stejně. Je ze sousedního Německa. Ale je ve dvojím ohni, jednak v celém světě není stejný názor, (…) navíc na něj tlačí Spojené národy, protože jim vadí princip kolektivní viny,“ prozradil v pořadu Události, komentáře.

Šokující pro Kejvala dle jeho slov byly názory, které zazněly zejména od afrických států. „Byly podbarveny ruským přístupem k věci. Ruskou doktrínou,“ sdělil.

Jiří Kejval a Vavřinec Hradilek hovořili o bojkotu OH (zdroj: ČT24)

 Vodní slalomář a stříbrný medailista z letních olympijských her 2012 Vavřinec Hradilek uvedl, že představa účasti Rusů a Bělorusů v Paříži se mu nezamlouvá. „Představit si to nedokážu. Před čtrnácti dny jsem měl jednu zkušenost na tréninku ve Spojených arabských emirátech. (…) Kvůli tomu, že tam ruští sportovci mohou cestovat a tréninkových hodin se zúčastnili, tak jsem přicházel do stavu, kdy jsem se zamýšlel nad tím, proč mám tak špatný pocit,“ okomentoval. „To, že sport není politika, zní krásně. Přál bych si, aby to tak bylo. Ale prostě to tak není,“ dodal.

Bojkot je podle něj až tou nejzazší možností. „Je důležité o tom mluvit. A v případě, že ta situace bude směřovat k tomu, že ruští a běloruští sportovci budou na Hry puštěni, tak je bojkot zcela určitě na místě,“ soudí.