Rauchen verboten. Cigaretový kouř v listopadu definitivně zmizí z rakouských kaváren a restaurací

Všechny rakouské restaurace budou od 1. listopadu označeny cedulkou „Rauchen verboten“, tedy kouření zakázáno. Pro zákon zakazující kouření v restauracích zvedli ruku všichni rakouští poslanci vyjma zástupců svobodných (FPÖ). Zákaz kouření měl původně platit už od loňského 1. května, ale nyní už neexistující koalice lidovců (ÖVP) a FPÖ loni v březnu v parlamentu prosadila zrušení příslušné části protikuřáckého zákona schváleného předchozí koalicí lidovců a sociálních demokratů (SPÖ).

Zákaz kouření se v Rakousku vrátil do hry kvůli rozpadu koaliční vlády lidovců a svobodných v čele s kancléřem Sebastianem Kurzem. Vláda padla v důsledku květnového skandálu kolem videa, na němž si tehdejší šéf svobodných a pozdější vicekancléř Heinz-Christian Strache před rakouskými volbami v roce 2017 říká domnělé neteři ruského oligarchy o volební pomoc výměnou za přidělení státních zakázek.

Svobodní, kteří se pokládají za obhájce zájmů majitelů restaurací, si v pravicové koalici vymínili, že už schválený zákaz kouření v restauračních zařízeních koalice zase zruší. Zákaz tak nakonec ani nevstoupil v platnost. Nyní v parlamentu pro normu zvedli ruku poslanci všech ostatních stran včetně lidovců.

Vídeňská kavárna Café Hawelka
Zdroj: Jiří Teper/ČTK

Kouřit se bude jen na zahrádkách

Návštěvníci rakouských restaurací, hospod či barů si nyní budou smět zapálit pouze na letních zahrádkách a v podobných prostorech. Dosud alpská republika platila za jeden z posledních rájů kuřáků v Evropské unii.

Rakouský zákaz se bude vztahovat i na elektronické cigarety či vodní dýmky. Kouřit se od listopadu nebude smět ve všech veřejných prostorech, kde se vyrábí, zpracovává, podává nebo konzumuje jídlo a pití. Platí to i pro hasičské bály, slavnostní stany, víceúčelové prostory či školní zařízení.

„Zdá se, že puritáni, farizejové a hlasatelé politické korektnosti dlouhý zápas vyhráli,“ konstatoval poslanec FPÖ Peter Wurm. Kdo si bude v hospodě chtít i v budoucnu zapálit, musí podle něj 29. září v předčasných parlamentních volbách hlasovat pro jeho stranu.

„Dnes je den politické radosti,“ těšilo naopak šéfku SPÖ Pamelu Rendiovou-Wagnerovou. Za širokou podporu protikuřáckému zákonu poděkovala rakouská ministryně zdravotnictví Brigitte Zarflová.

Lidovecká poslankyně Gabriela Schwarzová zase jako bývalá kuřačka zdůraznila, že je velmi jednoduché začít kouřit, naopak zbavit se tohoto zlozvyku je během na dlouhou trať.

Švédsko zakázalo kouření před restauracemi

Zákaz kouření ještě zpřísnilo Švédsko. Zapálit si cigaretu v restauraci tam nemohou lidé již několik let, nyní se zákaz rozšířil i na prostranství před hospodami, informovala agentura DPA. Kouřit se od pondělka nesmí ani na dalších veřejných místech.

Kromě prostranství před hospodami, kde se po zákazu kouření uvnitř restauračních zařízení scházely hloučky lidí se zapálenými cigaretami, se nesmějí Švédové nově svému zlozvyku oddávat ani na veřejných hřištích, zastávkách autobusů, nástupištích na nádraží a některých dalších místech.

Švédský zdravotnický úřad uvedl, že považuje nový tabákový zákon za důležitý milník v boji za veřejné zdraví. Snížit je totiž podle něj třeba nejen počet kuřáků aktivních, ale i těch pasivních. Vláda premiéra Stefana Löfvena si vytkla za cíl, aby se Švédsko do roku 2025 stalo zemí bez kuřáků.